Ardâvîrafnâme

Ardâvîrafnâme, Ardâvîraf adlı bir din büyüğünün yaptığı metafizik yolculuğunu anlattığı bir kitap. Seyahati sırasında rastladığı kişiler kendisini peygamber olarak karşılıyorlar. Zerdüşt dininin peygamberlerinden birisi yani Ardâvîraf.

“Başlangıca dönüş iki şekilde gerçekleşir: İsteğe bağlı dönüş ve zorunlu dönüş” Ardâvîraf isteğe bağlı olarak şöyle bir gidip geliyor. Bir akşam yedi tane karısı ona güzel bir yatak seriyorlar. Bir içecek içip (meng) yedi gün boyunca bu seyahatini gerçekleştirmiş Ardâvîraf. İki melek, yedi gün boyunca cenneti, cehennemi ve arafı gezdiriyorlar kendisine.

Zerdüşt inancının İran’da zayıflamaya yüz tutmuş olması, Büyük İskender’in İran’a girdikten sonra bütün din adamlarını öldürtüp bütün dini metinleri yok etmesi sonrasında başlayan bu zayıflama üzerine din adamları toplantılar yaparak içlerinden birisini öbür tarafa gönderme kararı alıyorlar. Ardâvîraf kelimesi kutsal kişi anlamına geliyor. Kura çekme sonucunda Ardâvîraf seçiliyor seyahat için.

Ardâvîraf seyahati sırasında Çînvâd Köprüsü diye bir yeri görüyor. İslam’daki Sırat Köprüsü gibi bu köprü de üzerinden iyileri geçirirken kötüler için kıldan ince ve kılıçtan keskin bir hale geliyor. Yeri gelmişken, Sırat Köprüsü Kuran’da yok. Zerdüşt inancından İslam’a geçmiş şeylerin olduğu kesin, Şamanizmden de geçenler vardır muhakkak.

Seyahatin devamında Cennet ve Cehennemi gezerek buralarda bulunan ruhların kimlere ait olduğunu ve neden burada olduklarını öğreniyor tek tek. Genel olarak sevaplar ve günahlar bilinen şeyler. Dante’nin İlahi Komedya adlı eserini yazarken bu binlerce yıllık kitaptan faydalanmış olabileceğine de değinilmiş ayrıca. Dünyada iyilik yapanlar ve inançlı olanlar cennette, dünyada inançsız olanlar ve kötülük yapanlar cehennemdeler. İyilik ve kötülüklerin listesini çıkarıp zahmet etmek istemedim, tahmin edilebilir şeyler.

200 sayfalık bu kitap Nimet Yıldırım tarafından çevrilmiş Pinhan Yayınları tarafından basılmış.

Author: mehmet
Mehmet Zeki Dinçarslan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir