Telefona Cevap Vermeyen Adam

Adamı arıyorsun, cevap vermiyor. Benim en sevmediğim insan tipleri listeme yüksek sıralardan giriş yapar böylesi insanlar. Artık sabit telefon kullanan kalmadı. Çoluğuna, çocuğuna kadar indi cep telefonu kullanımı. Adamın cebinde de var bir adet bu menfur modern çağ prangasından ve işine geldiği gibi kullanıyor.

Müsait olmayabilirsin, işin olabilir, yatıyor olabilirsin, def-i hacet esnasında yakalanmış olabilirsin aranmaya lakin yine aynı teknoloji sayesinde arandığının ayırdında olduğundan da haberdarız tabi ki. Neden geri aramıyorsun –ya da yeni deyimle dönmüyorsun- anlamıyorum. Sen bu kadar mühim bir insansın, seni arayanlar değil, öyle mi?

Cep telefonu kullanma adabını yazacak olsam birinci sıraya bunu yazardım sanırım. Ya da ileriki yıllarda bir gün bu teknolojinin kullanımı konusunda bir adap ya da kural yazılacak olsa birinci sırada bu mesele olacak. Cep telefonun çaldığı zaman aç. 444’lü numara değilse, tanıdığın bir numaraysa ve müsaitsen aç; müsait değilsen sonra ara bir zahmet sor.

Şahsım adına, telefonuna cevap vermeyen insanlardan tedirgin olurum. Bir defa cevap alamadığım bir vatandaşa 24 saat mühlet veririm cevap vermesi için. 24 saat içinde cevap vermediği takdirde “kara liste”me alırım vatandaşı ikinci görüşmeme kadar. İkinci arayışımda da 24 saat mühlet verir ve cevap alamazsam numarasını silerim. Teknolojik gelişmeler sayesinde rehberimde olmayan numaraları engellemek gibi de bir opsiyonum var çok şükür. Bu şekilde, telefona cevap vermeyen o zat benimle mobil iletişime geçme şansını yitirmiş olur.

Cep telefonları çıkalı şu kadar sene olmuş ve bu konuda bir adabın oluşmamış olması toplumsal bir ayıp. İlkokullarda hayat bilgisi derslerinde okutulması gereken bir mesele bu eğer hayat bilgisi dersi varsa hâlâ. Nihayetinde hayatımızın vazgeçilmez bir unsuru olmuşsa cep telefonu hayatımızın bu kadar içindeyse bilgisinin de okutulmasında bir sakınca görmüyorum.

Sevgili dostlar. Toplum olarak eğitim seviyemiz orta birden terk ve her alanda bunu hissediyor-hissettiriyoruz. Cep telefonuyla konuşma adabının benim açımdan önemi yeni bir alan olması ve bizim durumumuzu çok açık bir şekilde yansıtması. Toplum içerisinde cep telefonuyla konuşmaktan cami içerisinde sesini kısmaya kadar birçok bileşeniyle bu yeni alan iyi bir tahlil fırsatı veriyor bizlere. Daha çok eğitime ihtiyacımız var. Her zamankinden daha çok.

Author: mehmet
Mehmet Zeki Dinçarslan