Yedinci Gün [Orhan Hançerlioğlu]

Orhan Hançerlioğlu adını görünce Düşünce Tarihi, Felsefe Sözlüğü gibi kitapların yazarı olan Hançerlioğlu ile aynı kişi olabilir mi diye merak ederek kitabı aldım elime. Aynı kişiymiş. Hançerlioğlu’nun araştırma, düşünce kitaplarının yanında romanları da varmış. Felsefe Sözlüğü ve Düşünce Tarihi kitapları babamın ilgi alanına giren kitaplar olduğu için çocukluğumda evimizin kitaplığında vardı, istifade ediyordum zaman zaman. Beni rahatsız eden şeyler olduğunu hatırlıyorum o zamanlardan, muhtemeldir ki kitapların içerdiği telkinlerdendir. Romanı alırken bir felsefe adamının nasıl bir roman ortaya çıkaracağını merak ettim.

Yedinci Gün adlı, benim en’ler listemin tepelerinde bir kitap var, İhsan Oktay Anar sağolsun. Bu kitap da aynı adı taşıyor fakat adaşı olan şaheser kadar güzel bir kitap değil. Tevrat’taki yaradılış olayına gönderme yaparak Ömer adlı kahramanın hayatının yedi günde nasıl değiştiğini gün gün işleyerek anlatmış yazar. Sıradan, rutin, sıkıcı bir hayat yaşayan memur Ömer Bey bir gün her şeye tekme atarak hayatını terk ediyor. Yeni bir hayat yaratmaya koyuluyor yedi günlük bir serüvenle. Orhan Hançerlioğlu’nun iyi bir mason olduğunu da belirteyim yeri gelmişken. Her neyse. Yedi gün süren bir serüvenle basmakalıp hayatından ve memuriyetinden kurtuluyor Ömer Bey kardeşimiz. Böyle de manidar bir mesaj vermiş oluyor tüm insanlığa. Ümidini yitirme, sıradanlığının zincirini kır diyerek. Milli Eğitim Bakanlığı da bu kitabı ortaokullar için 100 temel eser arasında sokmuş.

Kitabı niye sevmedim. Birincisi edebi olarak çok derin değil. Tevrat’tan parçalar içeriyor, Tevrat’ın Tekvin bölümünün 31. Ayetine kadar yedi günün girişinde bulunuyor. Yazarın mason olduğunu bilmesem belki beni rahatsız etmezdi fakat benim fark edemediğim masonik mesajlar içeriyor olduğu düşüncesi beni rahatsız etti. Son olarak da kitabın sonunda Ömer’in son gününü dinlenmeye ayırması pastanın çileği-kirazı oldu.

111 sayfalık, uzun bir hikâye de diyebileceğimiz romanı 1957 yılında yayınlamış yazar. Elimdeki Remzi Kitabevi’nin 2012’de yaptığı baskı var.

Author: mehmet
Mehmet Zeki Dinçarslan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir