Yalanlar ve Virüsler

Yalanlarla virüslerin birçok ortak özelliği var. Bulaşıcılık, hızlı yayılma, geç iyileşme ya da iyileşememe gibi. Yalanların dünya insanları üzerinde tarih boyunca bırakmış olduğu etki virüslere nazaran daha öldürücü ve daha kalıcı olmuştur. Virüsten korunma dönemlerinde üzerinde düşünülmesi gereken şeylerden birisinin de bu olduğunu düşünüyorum.

Yalanlar, virüslerden daha bulaşıcıdır. Dünyanın geçmiş zamanlarında söylenen yalanların etki alanları daha kısıtlıyken bugün bir yalan çok daha geniş kitlelere nüfuz edebiliyor. Bir yalanın pimini çekip sosyal medya platformlarına bıraktıktan sonra oluşan şeye, yalanı söyleyenin kendisi bile inanabilir bir müddet sonra. Denemesi bedava fakat siz yine de denemeyin, sadece izleyin. Sosyal medyada viral olan (viral: virüs yayılması gibi hızlı yayılan) birkaç tane haberi seçin ve bir süre bekleyin. Aradan geçen kısa bir zamandan sonra seçtiğiniz haberlerin yarısının yalan olduğunu göreceksiniz. Koronavirüs zamanlarında çokça rastlamış olmalısınız bu tür haberlere. Yalandan korunmak için herhangi bir aşı da mevcut değil ne yazık ki. Bir yalanın, yalan olduğunu anlamak da kolay değil. Bir yalana inanan insanı bu inancından caydırmak ise dünyanın en zorlu tedavi süreçlerini gerektirir. Yalan, virüsten daha bulaşıcıdır.

Bir yalan, çok kişiye ulaşabilen platformlardan birinden yayıldıktan sonra geri dönüşü adeta imkânsızdır. Yalana inananlara ulaşabilmek için en az söylenen platform kadar kuvvetli bir platforma ihtiyaç duyulur. En az yalanı söyleyenin etkisi kadar etkili birisinin yalanın yalanlığını anlatması gerekir. Ve son olarak, yalana inananların hepsine ulaşmak imkânsızdır zira herkesin kulakları her zaman açık değildir.

Yalanlar, virüslerden daha hızlı yayılır. Bir virüsün yayılabilmesi için fiziki temas gerekirken bir yalanı onlarca değişik vasıta ile iletebilmek mümkündür. Çin’de çıkan virüsün dünyaya yayılması birkaç haftayı aldı fakat bir yalan dünyanın etrafını bir saniyede dolaşabilir. Yalanların her birinin farklı etkileri vardır. Skala, az zararlıdan başlar yıkıcı-öldürücü olana kadar değişir. Bir yalana kendini kaptıran insanlar türlü yıkımları, cinayetleri gözlerini kırpmadan işleyebilirler. Nitekim dünya tarihinde de, kendisine taraftar bulmuş türlü türlü yalanlar yüzünden inanılmaz sayılarda can kayıpları yaşanmıştır. Can kaybı olmadığı zamanlarda da, yalanlar yüzünden büyük ekonomik kayıpların yaşanmış olduğu vakidir.

Dikkat ettiyseniz örnek vermiyorum yalanlara zira bu yazıyı okuyacak olanların hangi yalanlara inandıklarını tam olarak kestirebilmem mümkün değil. Yalan, bir insana bulaştığı zaman, bundan kurtulması çok zordur. Bir de yalanın bulaştığı bünyede yarattığı etki var. Ben şimdi yalan olduğunu düşündüğüm bir şeyi örnek olarak verirsem doğru olduğunu düşünenlerin linçine maruz kalabilirim. Dolayısıyla siz karşılaştığınız yalanları düşünerek kendi örneğinizi kendiniz verin.

Bu virüs süreçleri düşünmemize, değişik fikirler üretmemize çok yardımcı oldu. Zaman içerisinde virüs edebiyatı, virüs felsefesi başlıklarını görürsem sağda solda şaşırmayacağım. Ben şimdilik virüsle başka kavramları karşılaştırıyorum. Yalan virüsten daha bulaşıcı, merhametsizlik virüsten daha tehlikeli, adaletsizlik virüsten daha öldürücü gibi. Yakında, virüs öncesi ve sonrası karşılaştırmalar da yapmaya başlarız inşallah.

14 Mayıs 2020 Malatya Net Haber Yazım

Author: mehmet
Mehmet Zeki Dinçarslan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir