Trafik Adabı

Trafik kurallarından farklı olarak araç sürücüleri -ve bazen de yayalar için- trafik adabı vardır. Trafik adabı, yapılmadığı zaman cezası olmayan ve fakat yapılması nezaketen gerekli olan davranışlardır. Adaptan anladığımız da genel olarak bu zaten, yapılmadığı zaman herhangi bir yaptırımı olmayan saygı kuralları.

1- Trafikte yayaya öncelik verilir. Araç sürücüleri çoğunlukla trafik kurallarını yayalar ve sürücüler için ortak kurallar olarak yorumlarlar. Gerçekte ise olması gereken yayanın öncelikli olmasıdır. Trafik ışıkları araç için yeşil yanıyor olsa dahi yaya önceliklidir. Yaya, karşıdan karşıya geçmeye çalışıyorsa her zaman yol vermek gerekir. Araç sürücüleri her zaman yayaları gözlemlemeli, trafikte seyrederken bir yayanın geçme ihtimalini göz önünde bulundurarak araçlarını kullanmalı.

2- Şehir içinde hız yapılmaz. Şehir dışında da belirli limitleri aşmamak ve hatta yaklaşmamak gerekiyor fakat şehir içinde yaya sayısı fazla olduğu için daha yavaş gidilmesi gerekir. Hız sınırı 50 olarak gösteriliyor çoğu yerde fakat bunun da altına inmeli, aniden yola bir çocuğun fırlaması ihtimali her zaman göz önünde bulundurulmalı. Bilhassa okul çevrelerinden gündüz vakitleri geçerken çok dikkatli olunmalı; ara sokaklardan çok yavaş gidilmeli.

3- Kornaya basılmaz. Araç kornaları çok çok acil durumlarda kullanmak için yapılmıştır. Olur olmaz yerde kornaya basmak ayıptır. Gece vakti basmaksa çok ayıptır. Kornaya basarken amaç, kaçınılması gereken bir olumsuzluk için karşıdakini ikaz etmek olmalı. Kırmızı ışıkta bekleyen aracın arkasından hareket etsin diye kornaya basmak ya da küfür niyetine kornaya basmak ayıptır, saygısızlıktır. Düğün ya da askere uğurlama konvoylarının kornaya basmalarının da maruz görülebilecek bir özürleri yoktur, bunların yaptıkları da aynı şekilde saygısızlıktır. Önündeki araç yayaya yol veriyor diye kornaya basmak edepsizliktir.

4- Araçların sağından geçilmez. Bu bir trafik kuralı değildir fakat alışılagelen şekil soldan geçmek olduğu için bir aracın sağından geçmek tehlike arz eder. O araç bilmeden sağ şeride geçecek olsa kazaya sebebiyet verir.

5- Sol şerit işgal edilmez. Sol şerit sollama şerididir. Burada sürekli gitmek olmaz. Sollama yapıldıktan sonra sağa geri dönülür. Bir araç sol şeritteyse arkasına yanaşılıp selektör yapmak, taciz etmek de ayıptır.

6- Sağa dönmek için sağa, sola dönmek için sola yanaşılır. Sağa dönecek olan adam sola yanaşarak bütün araçların önünden dolaşıp sağa dönmeye çalıştığı zaman hem kaza riski olur hem de saygısızlık.

7- Bekleyen araçların sağından solundan geçerek sıranın önüne geçilmez. Minibüslerin çoğunlukla yaptıkları saygısızlıktır. Bir ışıkta yahut tıkanıklıkta bekleyenlerin sağından ya da solundan geçerek en öne geçer bazen ışık varsa bile dikkate almaz geçerler. Bu büyük bir saygısızlıktır, o kadar insan bekliyorsa arkalarına geçip beklemek gerekir.

8- Trafiği kapatacak şekilde durulmaz. Tek yön olan ve park edilecek yer olmayan yerlerde esnaf bir arkadaki araçtan müsaade isteyerek yük indirip bindiriyor. Müsamaha gösterilebilecek bir durum fakat sırf bir şey konuşmak için duranlar dahi oluyor. Birilerini zorla bekletmek bir yerde o kişinin özgürlüğünü kısıtlamaktır, bunun keyfi olarak yapılması da büyük ayıptır, edepsizliktir.

9- Yan yollardan çıkan araçlara yol verilir. Bir araca yol vermek gidilecek yere belki on saniye geç kalınmasına sebep olur. Bu kadar zamanda da kimse bir şey kaybetmez. Yan yoldan çıkan araçların illa ki araçlarıyla risk almalarına gerek yok. Ana yoldan gidenler yol vermelidir.

10- Aniden dönülmez, aniden durulmaz, aniden kalkılmaz. Sinyaller bu durumlar ve daha fazlası için yapılmıştır. Sinyal vermeye dikkat etmek adaptandır. Başkası kendinden önce dönmesin diye bilerek sinyal vermemek ise edepsizliğin daniskasıdır.

22 Nisan 2018 Net Haber yazım

Author: mehmet
Mehmet Zeki Dinçarslan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir