Tarihin Sonu

Tarihin sonu yaklaşıyor. Her şey bir bir kaybolacak. Bütün insanlık birikimi yok olacak. Yazılımlar akıllanıp insanı taklit etmeye başladıktan sonra ilk aşama neyin insan, neyin yazılım tarafından yazıldığının ayırt edilebildiği dönem olacak. Bu dönem çok uzun sürmeyecek. Hemen ardından, neyin insan, neyin yazılım tarafından yazıldığının bilinmediği dönem başlayacak. Bu dönem diğerine göre biraz daha uzun sürecek. Yazılımların ürettiği düşünceler miktar olarak o kadar artacak ki, bir saatten sonra insanların ürettikleri hem belirlenemez olacak hem de çok az bir yekûn tuttuğu için kaybolacak. Sonraki dönemde tüm düşünce üretimi sadece yazılımlar tarafından yapılacak. İnsanlar artık buna alıştıkları için tembelleşecek, üretmek konusunda hevesli olmayacaklar.

Bir sonraki dönemde artık yazılımların hâkimiyeti hayatın her alanına yayılmış olacak. Dijital olan her şeyde sadece yazılımlar olacak. Televizyonu açanlar insan göremeyecek, insana çok benzeyen (ayırt edilemeyen) görüntüler haber sunacak, bunların filmleri oynayacak. Gazetelerde yazılımların ürettiği haberler, medyada yazılımların ürettiği cümleler olacak. Yazılımlar kitap yazacak, yazılımlar senaryolar üretecekler. Gündelik hayatın içine de donanımlarla birlikte girecek yazılımlar. Evinizden alışveriş yaptığınız zaman insansız bir depodan insansız bir ulaşım aracıyla kapınıza kadar gelecek siparişleriniz. Çoğu iş kolu ortadan kalkacak, yazılımlar ve robotların birlikteliği sektörleri ortadan kaldıracak. Bankacılık, finans, hizmetler, üretim… Tarım bile robotlar tarafından yapılacak. (Burada akıllara şu soru geliyor: İnsanın rolü ne olacak?)

Yukarıda bahsettiğim üçüncü dönem bittikten sonra dördüncü dönem başlayacak. Üçüncü dönem onlarca yıl belki yüz yıl sürecek. Hemen ardından başlayan dönemde insanoğlu geçmişsiz bir hale gelecek zira hiçbir bilgi teyit edilebilir olmayacak. Geçmişe ait olan şeylerin kaynakları muğlak hale gelecek. 1851 tarihinde yayınlanmış bir roman mesela: Moby Dick. Yazarı Herman Melville. Günümüzden yüz sene sonra bu eserin gerçek bir insan tarafından mı yazıldığı yoksa yazılım eseri mi olduğu bilinmeyecek. Bu tarihte geçmişe ait bilgiler tamamen muğlak halde olacak. Hiçbir bilgi belki kaybolmayacak fakat hepsi dejenere olmuş olacak. 2020 yılına ait bir gazetenin köşe yazısı mı? Belki de bir yazılım ürünü. Kim bilir?

Günümüzden yüz sene sonra, geçmişe ait tüm bilgiler muğlak hale gelmiş olacak. İyiliği tesis etmek zor, kötülüğü yaymak kolaydır. Doğruyu anlatmak zor, yalanı yaymak kolaydır. Sadece bazı insanların ya da yazılımların bir proje yaparak geçmişi silme-değiştirme için kolları sıvaması tüm geçmişi ortadan kaldıracak. Bir proje, tarihi silme projesi. Hayata geçtikten sonra geçmişe ait tüm bilgiler yazılımlar tarafından bombardımana tutulacak. 2020 senesiyle ilgili teyit edilemeyecek milyonlarca farklı bilgi sunulacak ve doğru olanın hangisi olduğu artık bilinemeyecek. İnsanlığın tarih ile bağı tamamen yok olacak o gün geldiğinde. 

14 Aralık 2020 Nethaber yazım

Author: mehmet
Mehmet Zeki Dinçarslan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir