Sigarasız Yapabilirsin III

Eğer sürekli sigarayı bırakmak istiyor ve fakat başaramıyorsanız, sigara için fazla vakit harcıyorsanız, sosyal faaliyet ve hobilerinizden sigara için vazgeçiyorsanız, sigaraya bağlı artan fiziksel ve psikolojik problemler yaşamanıza rağmen kullanmaya devam ediyorsanız, niyetlendiğinizden daha çok ve süre sigara kullanıyorsanız, uzun süre sigara içmeyince buna bağlı olarak asabiyet, gerginlik vb. sorunlarla karşılaşıyorsanız siz bir bağımlısınız.
Light ya da düşük nikotinli, düşük katranlı sigaralar tüketiyor olmak sizi bağımlı olmaktan kurtarmaz. Az içiyorum, paket taşımıyorum, yemeklerden sonra, kahveyle beraber vb. bahaneler sizi bağımlı olmaktan kurtaramaz. Tüm sigaraların ortak yönü akciğerlere nikotin taşıma aracı olmalarıdır, yani sigara bir tür ilaç dozlama sistemidir. ABD ve İngiltere’de yapılan çalışmalar, sigara içicilerinin, bir sigaradan 1 mg nikotin aldığını göstermektedir. Bu miktar daha derin ve sık nefesle bir sigaradan alınabilecek olan nikotinin altıda biridir. Bu nokta özellikle daha az sayıda sigara içenlerin veya “light” veya “düşük nikotinli” tabir edilen sigaraları kullananların bağımlılığı devam ettirecek miktarda nikotin almalarını sağlayacak doz ayarlaması yapmasına olanak verir ve sigara bağımlılığının değişmeden devamına yol açar
Sağlığınız için, gelecekteki sağlığınız için, ailenizin sağlığı için, sigara içiyor olmanın sosyal yaşamda sizi düşürdüğü konumdan kurtulmak için, bütçenizi korumak için ve sayılamayacak kadar çok sebep için sigarayı bırakmalısınız.


Sigarayı bırakmak için bir uzmandan yardım talep edebilirsiniz. Aile Sağlığı Merkezlerindeki aile hekimleriniz bu konuda size yardımcı olabilirler. Hastanelerdeki aile hekimlikleri de size yardımcı olabilirler. Tek yapmanız gereken ciddi bir karar vermek ve en yakınınızdaki sağlık kuruluşuna uğramak olacaktır. Burada hekiminiz sizin bağımlılığınızın derecesini anlamaya çalışacak ve size yardımcı olmaya çalışacaktır.


Bu yardımlar sizi tütün yoksunluk sendromlarından korumak için kullanılabilecek bazı metotlardır. Tütün yoksunluk semptomları ara verme, azaltma veya kullanımını sonlandırmayı takiben oluşan fiziksel ve zihinsel değişikliklerdir. Sigara içmeyi kesmek genellikle bir dizi semptomu içeren bir yoksunluk sendromuna neden olur. Çoğu yoksunluk semptomu 2-4 haftadan fazla sürmez, dolayısıyla ilk 4 hafta boyunca destek almak önemlidir. Sinirlilik, uykusuzluk, depresyon, konsantrasyon bozukluğu, iştah artışı, sersemlik ve baş dönmesi, gece uyanmaları, kabızlık ilk 4 hafta görülen yoksunluk belirtileridir.


Sigaradan değişik tedavilerle kurtulabilirsiniz.Günlük olarak kullanabileceğiniz nikotin bant veya sakızları bir süreliğine nikotin ihtiyacınızı karşılar ve sizi yoksunluk sendromlarından korur. Doktorunuz sigaradan soğumanız için size değişik ilaçlar da tavsiye edebilir.Bazı ilaçlar birkaç hafta kullanıldıktan sonra sigara isteğinizi öldürerek sizi sigaradan tamamen kurtarabilirler. Üstelik Sosyal Güvenlik Kurumu bu ilaçların ücretini tamamen karşılıyor.


Sağlığınız için yapabileceğiniz en doğru davranış sigaradan vazgeçmektir. Bu yüzden size en yakın sağlık kuruluşuna giderseniz bu konuda size can-ı gönülden yardım etmeye hevesli bir hekim muhakkak bulacaksınız.

Author: mehmet
Mehmet Zeki Dinçarslan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir