Sigarasız Yapabilirsin II

Sigara insanı çok hızlı bir şekilde bağımlı haline getirir. Akciğer kanseri ve diğer kanserler başta olmak üzere onlarca hastalık direk sigara ile bağlantılıdır. Sigara içen insanlar ortalama olarak 20-25 yıl erken ölürler. Bu ölümler çoğunlukla üretken oldukları orta yaşlarda gerçekleşir. Topluma ve ailelerine katkı sağlıyorken-sağlayabilecekken ölürler.

Gelişmiş ülkeler sağlık bütçelerinin %6 ile %15 arasındaki bir kısmını sigaradan kaynaklanan hastalıkların tedavisine harcarlar. Sigara içmek bu durumda içmeyenin hakkını yemektir. Devlet, herkesten eşit olarak topladığı vergilerden sigara içenler için bir bütçe oluşturmak zorunda kalır.

Türkiye’de bir aile gelirinin %2,5’ini sigaraya harcıyor. Fakir ailelerde bu oran daha yüksek. Asgari ücretle geçinen bir aile için oran ne kadar yüksek siz hesaplayın. Sigara; faydası olmayan bir harcama kalemidir. Üstelik orta ve uzun vadede hastalık yani masraf olarak geri döner bu harcama. Bir paket sigara 5-10 liradan çok daha pahalıdır. Yerine yapılabilecek onlarca faydalı şeyin yapılamaması da cabası. Çocukları yetersiz beslenme yüzünden hastalanan ya da sağlıksız olan bir ailenin gelirinin önemli bir kısmını sigaraya ayırması ne kadar da anlamsız. Sağlıksız beslenen çocukları olan bir ülkenin %2,5 sigaraya ayırabilmesi ne kadar da garip.

Sigara alışkanlığı genellikle ergenlik çağında kazanılır. Sigara tiryakilerinin yarısından fazlası 20 yaşın altında bu alışkanlığı edinmiş kimselerdir. Erken yaşta bu alışkanlığı edinmiş kimseler uzun yıllar boyunca tüketime devam ederler. Bu durum tütün firmalarının işine gelir. Erken yaşta sigaraya alışmış bir kimse uzun yıllar boyunca müşteri olacak demektir.  Çocuk yaşlarda insanların sigaraya alışmaması için sigara reklamlarının yasaklanması, vergilendirme yoluyla sigara fiyatlarının artırılması gerekir. Sağolsun hükümetimiz bu yasaklara çok önem veriyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki yapılan %10’luk bir sigara zammı, tüketimi %8 kadar azaltıyor. Özellikle çocuklar ve ergenlerin tütün mamullerine ulaşması zorlaşıyor böylelikle. Yine de sigara fiyatları ne kadar artırılırsa o kadar iyi olur. Bugün yapılacak %100’lük bir zam 10 sene sonra daha az kanser hastası, daha az sigaraya bağlı ölüm, daha sağlıklı bir toplum olarak dönecektir. Toplanan vergiler de cabası.   

Tütün endüstrisinin çocukların dikkatini çekmek ve çocuklara yönelik etkinliklere ağırlık vermek için artan çabaları olduğu da bilinmektedir. Ülkemizde sigara marka ve logo bilinirliğine yönelik 7-13 yaş arası ilkokul çocuklarıyla 1996 yılında yapılan bir çalışmada, erkek çocuklarında Camel, Marlboro ve Samsun sigara markalarını hatırlama oranlarını %84.0, %92.1 ve %95.2 olarak belirlenmiştir. Bu sigaraların logo tanınma oranları ise sırasıyla %90.5, %69.5 ve %80.8 olarak belirlenmiştir. McDonald’s logo bilinirliği ise %67.3’tür.

Sigaradan en fazla çocukları korumamız gerekiyor. Ruh ve vücut sağlığı yerinde nesiller yetiştirmek için çocuklarımızın yemesine, giyimine, sağlığına verdiğimiz özenden daha fazlasını sigaradan korunmaları için göstermemiz gerekmektedir. Çocuk kızamıktan korunmazsa en kötü ihtimalle bir kere hasta olur. Fakat sigaradan korunmazsa hayatı boyunca hasta olur. Sağlıklı yarınlar için devletin sigara tüketim alanlarını kısıtlaması, reklamları yasaklaması, vergilendirme yoluyla fiyatları artırması gerekir. Bize düşünse çocuklarımızı zararlı alışkanlıklar konusunda bilinçlendirip onları sigaranın dumanından ve sigaraya özenilebilecek her türlü ortam ve davranıştan uzak tutmaktır.

Author: mehmet
Mehmet Zeki Dinçarslan

10 thoughts on “Sigarasız Yapabilirsin II

  1. SİGARA İÇENLER İLE İÇMEYENLER AYNI VERGİYİ VERMEZLER. 1 PAKET SİGARADA %70 VERGİ BULUNMAKTADIR.SİGARA İÇMEYEN BU VERGİYİ VERMİYOR. BİR ANLAMDA SİGARA İÇENLERİN SAĞLIK HİZMETLERİNE AYRILAN BÜTÇE, YİNE SİGARA İÇENLERDEN FAZLASI İLE TAHSİL EDİLİYOR. İÇENLERİN İÇMEYENLERİN HAKKINA GEÇTİĞİNE İNANMIYORUM.ELHASIL BU MELET HER YÖNDEN ZATEN ZARARLI. BUNUN AKSİNİ İDDİA EDEN VEYA SAVUNAN YOK. PEKİ ZARARINI BİLE BİLE NEDEN VAZGEÇEMİYORUZ. İRADEMİZ ZAYIF VE TÜRKLERE BİRŞEY OLMAZ. PEKİ BU SİGARADAN BİRŞEYLER OLAN TÜRKLERİ NE ZAMAN GÖRECEZ, İRADEMİZİ NE ZAMAN GÜÇLENDİRİP, NEFSİMİZE NASIL GALİP GELECEZ.BUNLARIN YOLLARI NELER. SAĞLAM İRADE SAĞLAM İNANÇ VE İMAN İLE OLUR. PEKİ İRADEMİZİ, İNANCIMIZI VE İMAMINIZI NASIL TAKVİYE EDECEZ. SELAM VE DUA İLE.

  2. Aziz kardeşim, doğru söylüyorsun, içenlerle içmeyenler aynı vergiyi vermiyorlar. Fakat şu da bir gerçek ki sigara için verilen vergi ile devletin sigaradan dolayı yaptığı sağlık harcamasının birbirlerini karşılama ihtimali çok düşük. Neticede devletin kesesinden daha fazla para çıkıyor. İrade meselesine gelince. İnsan gerçekten de çok derin bir varlık. Yapabilecekleri o kadar fazla ki. Sınırı henüz keşfedilemedi. Bir sigarayla baş edemiyor olması sadece hayatı hafife almasındandır. Halbuki hayat hafife alınamayacak kadar çok mühim. Neticede sonsuzun çekirdeği bu dünya. Biraz daha kendimizin farkına varırsak her türlü iradi sorunu çözeriz EvvelAllah.

  3. Kuzular anırır mı? Sigaranın zararı, kuzuları bile anırtmasından belli değil mi? Duydum ki Boğaziçi üniversitesi şenliklerine bu sene anıran bir kuzu gelecekmiş. Sırtında karagöz(lük)lü bir soytarı olacak diye rivayet olunur. İşte size sigaranın zararları. Tabii bu rivayet 10 senedir var. Görelim Mevla neyler…

  4. Kuzular boylarından büyük laf ettiklerinde anırabilirler. Boylarından büyük laf etmeyi biliyorlar da anırmayı neden bilmesinler? Yine de affedilme ihtimalleri mevcut.
    O eski rivayette kuzunun anırması Boğaziçi Üniversitesinin meydanındaydı. Şenlik tatil anlamına geldiği için ben o şenlikleri hiç görmedim, nasıl olduğunu da bilmiyorum. Malatya’da Ziraat Bankası’nın önü, Kayseri’de Sivas Caddesi’nin girişi, Ankara’da Kızılay metro çıkışı bildiğim güzel anırma yerleri. Neylerse güzel eyler…

  5. abi ben şu vergi meselesine takıldım, yani adam gidiyor gayet fazla egsoz gazı üreten bi araç alıp trafiğe çıkıyor. bu durumda bu adamdan, sebep olduğu sağlık sorunlarını tedavietmek için harcanan miktar kadar vergi tahsil edildiğini söyleyebiliyor muyuz? Veya şöyle söyleyeyim, devlet çözmekle yükümlü olduğu problemler için harcayacağı parayı o probleme neden olanlardan mı almalı? Olaya öyle yaklaşacaksak şu tüpraşın filan ödediği vergiye bi daha bakmamız gerekiyor, karbon salınımıyla ilgili doğru düzgün bi düzenleme yapmamışlar, onu vergiye bağlayamamışlar varsa yoksa sigara. sigarayı gariban içiyor çünkü. bi de sayın başbakanımızın sigaraya özel gıcığı var.

    bi kere dolaylı vergi ne ya? ben bi paket malboro için rahmi koç’un ödediği kadar vergi ödüyorum. zaten doğrudan vergi oranımdan büyük ihtimal rahmi koç’tan yüksektir. devlet baba sağolsun bulmuş beni çaktıkça çakıyor. bi de üstüne sigara içiyom:)

    ama anırma mevzusunda katılıyorum, sigaranın ne kadar eğlenceli bişe olduğunun aleni ispatı yani…

    1. aslında o vergi meselesine ben de takıldım. fark edilmez, zamanla unutulur diye ümit ediyordum. senden kaçmadı tabi ki. ben saçmaladığımı kabul edeyim de bu mevzuyu burada kapatalım olur mu? Salı günü akşam saat 9 civarı kuzucuk nam zatı Kızılay meydanında anırttırmayı düşünebilirim yeterli sayıda izleyici bulabilirsem.

  6. abi ben yazdıktan hemen sonra unutmuştum zaten…
    valla bi video kamerayla dünyalara izletirim ben onu,sen yeter ki anırt yani 🙂

    1. şimdilik affettm ama her an vazgeçebilirim. bir gün üçümüz aynı ortamda bulunursak kameranı hazırla ama yine de.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir