Sigarasız Yapabilirsin I

Bu yazıda ve bundan sonraki birkaç yazıda sigarayla ilgili çok iyi bildiğimiz fakat anımsamaya ihtiyaç duyduğumuz bilgiler ile belki de hiç duymamış olduğumuz bazı bilgilere yer vereceğim. Umarım bu hastalıkla mücadele edenlere ve yakınları bu hastalığa yakalanmış olanlara faydalı olur. Dikkat ederseniz hastalık diyorum zira bir bitkiyi yakıp dumanını tertemiz ciğerlere çekmenin başka bir ismi olamaz.

• Sigara dumanının çoğu zehirli ve kanser yapıcı olduğu bilinen 4.000’den fazla kimyasal madde içerir. Sigara içenler nikotin bağımlılıkları sebebiyle sigara arzusu duyarlar fakat yanan tütünden çıkan katran ve bu gazlar yüzünden büyük zarar görürler.
• Türkiye’de her yıl yaklaşık 100 bin kişi sigara yüzünden ölmektedir. Yani siz bu yazıyı okumayı bitirdiğinizde bir kişi daha sadece sigara yüzünden ölmüş olacak.
• Sigara içenler hayatlarını içmeyenlere göre ortalama 20 yıl daha erken kaybederler.
• 40 yaşından sonra sigara içilen her yıl için yaşam beklentisi 3 ay kısalmaktadır.
• Akciğer Kanseri sigara üretimi ve satışından önce hemen hemen hiç duyulmamışken, 20. yy. başında ise sık görülmeye başlamıştır. Sigara içen kişinin akciğer kanseri riski içmeyene göre 15 kez fazladır ve risk zamanla artar. Ülkemizde her yıl 18.479 yeni akciğer kanseri tanısı konuyor ve sigara %91,5 ile akciğer kanserine yol açan nedenlerin birinci sırasında yer alıyor.
• Sigara içimi akciğer kanserinden başka birçok kanserle ilişkilidir. Sigaradaki kanserojenler sindirilir, dağılır, vücutta elimine edilir ve bu süreç boyunca da kansere yol açar. Sigara ayrıca kanserojen olmayan fakat duodenum ve mide ülserleri gibi hayati tehlike yaratan hastalıklara da neden olmaktadır.
• Sigara içenlerin erken ölmekten kurtulma gibi bir ihtimali vardır. Pek çok tiryakiden 90 yaşına kadar yaşamış tiryakilerin hayatlarının anlatıldığı örnekleri işitiriz. Fakat sigara öldürmese dahi hayat kalitesini düşürür, bir çok hastalığa sebebiyet verir. Ayrıca yaşlılıkta görülen hastalıklar sigara içenlerde daha erken ortaya çıkar.
• Sigara içenlerin yaraları daha geç iyileşir, hastalıkları daha uzun sürer.
• Sigara içmenin stresi azalttığı, bunalımlı zamanlarda insanı rahatlattığı gibi bir palavra vardır ki burada gülmeden geçemeyeceğim. Yapılan çalışmalar sigaranın stresi azaltmadığını ortaya koymuştur. Bilakis stres ve anksiyete sigaranın bırakılması ile azalmaktadır.
• Türkiye’de her yıl 10 ila 15 bin arası kişinin pasif içicilik nedeniyle öldüğü tahmin edilmektedir. Sigara yasağı sonrasında bu sayının azalmış olduğunu umuyorum.
• Sağlıklı yaşamayı isteriz hep. Spor yapmak, diyet yapmak vs. Bir sigara içicisinin kendi sağlığı için yapabileceği en doğru adım sigarayı bırakmaktır.

• Sigara bırakıldığında sağlık durumundaki yararlı değişiklikler :
24 saat Akciğer mukus ve diğer sigara artıklarını temizlemeye başlar.
48 saat Karbon monoksit vücuttan atılır. Koku ve tat alma duyusu belirgin şekilde düzelir.
72 saat Nefes almak kolaylaşır. Bronşlar gevşer ve enerjileri artar.
2 – 12 hafta Dolaşım düzelir.
3 – 9 ay Akciğer fonksiyonları %10’a yakın arttığı için öksürük, hırıltı ve nefes problemleri düzelir.
Sigara konulu yazılarım sürecek. Herkese sağlıklı günler dilerim.

Author: mehmet
Mehmet Zeki Dinçarslan

14 thoughts on “Sigarasız Yapabilirsin I

  1. yazı dizisi olacak bu konu. ben zaten çocukluğumdan beri yeşilaycıyımdır. yazının içeriğini de sigarayı bırakmada öğrenme zemini’nden alıyorum belirteyim yeri gelmişken.

  2. şimdi şöyle bi sahne düşün, aralığın ortası, saraybosna’da başçarşıyı boydan boya gören osmanlı tarzı döşenmiş bir kafedesin,kar ağır ağır yağıyor, başçarşı sebilini sokak lambasının loş ışığında izliyorsun, fonda sacit onan m.k. kahraman’ın ferfecir’inin üstüne mona rosa’yı okuyor. dalmış gitmişsin aklından kimbilir neler, nereler, kimler geçiyor…

    şimdi ben bu ortamda bi sigara yakmazsam insanlığımdan utanırım şahsen : )

    1. Valla sevgili kardeşim, sigaranın psikolojik tarafı işte aynen bu. Sizin sigara ile ilişkilendirebileceğiniz durum, zaman, mekanlar sunuyor size. Çay içerken, denize bakarken, yemek yedikten sonra vs.

      Sigara sizin kendi kafanızda oluşturduğunuz-kodladığınız kadar güzel bir şey değil. Deneyince daha iyisini görürsünüz.

      Bu “siz” de klavyemden kaçtı, nedenini anlamadım ama neyse 🙂

    2. Bu yorumu okuyan, ancak çok özel şartlarda sigara içtiğini düşünecek dostum. İddia ediyorum; arka fonda kış, saraybosna, osmanlı tarzı kafe, özel aydınlatma, mona rosa, akıldan geçen birileri gibi unsurlardan herhangi biri ya da hiçbiri olmadan da rahatlıkla sigara içebileceğini düşünen 1000 kişi bulabilirim!

      1. hatta ben red kit gibi ağzında sigarasız düşünülmeyen birisi gibi düşünüyorum filiandro’yu. fakat red kit bile bir vakit sonra çöp almaya başladı ağzına.

  3. vallahi de yaparsın billahi de yaparsın. üç gün sabredersen vücut nikotini atıyormuş zaten. iki hafta sabredersen psikolojik ihtiyacın da kalmıyor. sabır yani kısaca. insan neler neler yapar isteyince.

  4. abi iki gün giremedim internete hemen yüklenmişsiniz yani.

    Cihat hocam sigarayla muhabbetimi harici bir takım etkenlere göre artırıp azaltmıyorum, doğrudur; yukarıda tarif ettiğim anlar şükrün vaktinin geldiğini gösteriyor sadece…maalesef bünye nimete her an şükredebilecek idrake her zaman ulaşamıyor: )

    abi insanın bi fizyolojisi bi de psikolojisi var, psikoloji de fizyoloji kadar önemli. psikolojime iyi gelen bir şeyi niye direk silmem gerekiyor anlamadım. millet psikolojisini düzeltmek için bi ton para döküyor, ne dediği belli olmayan adamların laflarına maruz kalıyor veya bazı yönlerden sigaradan daha zararlı bi ton anti-depresan alıyor. ben problemimi bi çöp sigarayla çözüyorsam bunun nesi kötü ki yani?

    ama sigara kokusu kötü bişe ona katılıyorum. 21. yüzyılda hala kokusuz sigara üretememişsek bu da insanlığa ayıp olarak yeter yani.

    1. Psikolojiden çok anlamıyorum ama sigaranın zararları konusunda okuduğum bunca şeyden sonra söyleyebilirim ki: sigara önce elinizden oyuncağınızı alıyor, bir süre sonra da geri veriyor. Siz de her seferinde geri verdiği için teşekkür ediyorsunuz. Halbuki o oyuncak zaten sizin. Bilmem anlatabiliyor muyum?

      1. abi hayat dediğin de zaten öyle bişe değil mi her gün elimize bi oyuncak veriyor sonra onu elimizden alıyor, oynayıp duruyoz yani. hatta bazen vermiyor bile gösterip çekiyor biz ola ki bi gün ulaşırız ümidiyle yırtınıp duruyoz. o yüzden sigara iyi, vaadettiğini veriyor:)

        bak devlet bana eiğitim sisteminde başarılı olursam, yasalara uyarsam, vergimi de verirsem vs. kaliteli bir hayat sağlayacağını söyleyip duruyo, yıllardır uyarım söylediklerine bi faydasını görmedim:)

        1. burda mevzu fayda görmek değil zarar görmemek. zararını da görmemişsindir doğru denilene uyduğun için. gerçi neyin doğru olduğu da konudan konuya ve kişiden kişiye değişiyor. sigaranın faydasız olduğu bence doğru. eğitim sisteminin faydalı olduğu ise yalan. başkalaı ben gibi düşünmüyordur muhtemelen.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir