Şah & Sultan [İskender Pala]

Çok satan kitaplar hakkında yazı yazmak hoşuma gitmiyor. Kaç hafta geçti bu kitabı okuyalı ama düşüncelerimi uzun süredir yazmadım bu yüzden. Vampirli bir kitap serisi hakkında bir iki kelam etmiştim bu sayfada da hayranlarının hakaretlerine tahammül edemeyip kaldırmıştım. Şimdi bu kitabın da bir hayran kitlesi oluşmuştur muhakkak. İskender Pala hocamız da yavaş yavaş kendi hayran kitlesini oluşturuyor.

İskender Pala iyi bir yazar. Romanları fazla değil ama sayıları arttıkça inşallah daha da iyi bir yazar olacak. Zevkle okuyorum yazdıklarını zira. Katre-i Matem’i de, Şah ve Sultan’ı da zevkle okudum. Anlatım şekli güzel olduğu gibi kitabın içine serpiştirilmiş şiirler, tarihi anekdotlar kitabı ayrı bir güzel yapıyor. Benim bu kitapla ilgili bahsedeceğim nokta edebi tarafından ziyade içeriğindeki hadiseler.

Bilindiği gibi Çaldıran Savaş’ında Şah İsmail ve I. Selim karşı karşıya geldiler. İki taraf Türk, iki taraf Müslüman. Arada bir mezhep çatışması olduğu gibi bir kandırmaca bugüne kadar söylenmiş olsa da biliyoruz ki esas mevzu mezhep çatışması değil, ego çatışması. Şah şah egosunu körüklemek istiyor Sultan sultan egosunu. İskender Pala, Sultan’ın tarafını tutuyor. Sultan veli, sultan evliya, sultan namazında niyazında, sultan zeki kısaca sultan mükemmel bir insan. Şah ise “iç badeyi sev güzeli” felsefesi ile sürekli kafayı çeken ayyaş, aciz bir adam. Ne kadar tarafsızlıktan bahsedilirse bahsedilsin kitapta tarafsızlık yok.

Benim fikrim iki adamın da iyi şeyler yapmamış olduğu. Durduk yerde saçma sapan bir mesele yüzünden binlerce insanın katline sebep olmanın ne kitapta yeri var ne vicdanda. Birisi İran’ı fethetmek istiyor birisi Anadolu’yu. İkisinin de vicdan muhasebesi yapamayacak kadar gözleri kör olmuş vaziyette. Birisi Şah birisi Sultan. İsmail kazansa idi İstanbul’a kadar giderdi, nitekim Selim Mısır’a kadar gitti. İnsanlık adına yapmış oldukları zerre kadar pozitif hareket yok.

Yeri gelmişken tarihteki bütün şah ve sultanları kınıyorum egoları uğruna döktükleri kanlar için.

Author: mehmet
Mehmet Zeki Dinçarslan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir