Robot STK Başkanı

Robot teknolojisinin ne kadar ilerlediğini gördünüz. Gün gelecek tüm işleri yapan robotlar olacak. Robot doktor, robot mühendis, robot memur, robot şoför… Robotlar, insanların yaptıkları her işi yapabilir hale gelecekler. Peki bu durumda insanlar ne işe yarayacak diye soracaksınız tabi ki. Zaten işsizlik dünya genelinde büyük bir problem olarak varlığını sürdürüyor. İnsanların işlerini kolaylaştırmak için robotların kullanılması tabi ki iyi bir şey fakat insanların yerini alacak robotlara neden ihtiyacımız olsun ki? Tarlayı eken robotsa, mahsulü toplayan robotsa, ekmeğinden gömleğine kadar her şeyin üretiminin her aşamasını robotlar yapıyorsa, sen ne üreteceksin? Robotların, robot üretecek robot ürettikleri gün insanın dünyadaki varlığı tamamen işlevsizleşecek ve belki de robotlar bu gereksiz türü ortadan kaldıracaklar. Bu konuyla alakalı onlarca film çekildi ve roman yazıldı. Ekleyecek bir şeyim olmadığı için ne kendi hayal gücüme ne de sizinkine fazla mesai yaptırmak istemiyorum.

Bu mesele uzun zamandır zihnimi meşgul ediyordu. Geçtiğimiz hafta bir robot haberine rastlayınca “acaba ilk yok olacak meslek hangisi?” diye düşünmeye başladım. Nedense aklıma STK başkanları geldi. Malumunuz, sivil toplum kuruluşları modern toplumların olmazsa olmazları. Devletin elinin erişemeyeceği yerlerde devreye girmelerinden, devlet kurum ve kuruluşlarına yön verecek şekilde fikirler üretmelerine kadar STK’ların etkin olmaları gereken onlarca alan var fakat ne yazık ki bizim STK’larımız daha çok bir başkana ömür boyu oturacak bir başkanlık koltuğu sunmaktan veya bir başkanı siyasete taşıyacak bir köprü vazifesi görmekten ileriye gidemiyor. Hal böyle olunca da o başkanın hareketleri o kadar fazla ‘önceden kestirilebilir’ oluyor ki ister istemez ‘yerine robot koysak ne değişir ki?’ diye düşünüyor insan.

Geçenlerde Yahya Kemal’in Eğil Dağlar adlı eserini okuma fırsatım oldu. Yazar 20’li yıllarda yani hemen hemen yüz yıl önce, ülkemizde her şeyin devletten beklendiğini, sivil toplumun oluşmadığını üzüntüyle anlatıyor. Aradan geçen bunca yılda bu eksiğin giderilmesi için çalışmalar yapıldı. Anayasalara bile sivil toplum kuruluşlarının oluşması için maddeler eklendi. Bir sivil toplum örgütü kurmaya niyet ederseniz bunun kanunlar nezdinde çok kolay olacağını görürsünüz. Fakat bu özgürlük ortamında oluşan sivil toplum kuruluşları demokrasinin kalitesine katkıda bulunacaklarına her birinin tepesindeki bir kişinin kişisel egosunun tatminine katkıda bulunuyorlar ancak.
Sivil toplum kuruluşu başkanlarının hareketleri, amaçları çok belirgin olduğu için, önceden kestirilebilir hareketler. Bir sene boyunca ülkedeki tüm STK başkanlarının medyada görülme sıklıkları ve şekilleri incelenip istatistiki olarak incelenirse ortaya çıkacak olan tablo durumu daha da netleştirecektir. Oturdukları koltuğa daha sıkı yapışmak ya da daha iyisiyle değiştirmek için çaba gösteren başkanlar; medyada daha çok görülmek için sık sık gerekli-gereksiz açıklamalar yapmak, değişik icatlarla farklı bir şekilde gündem olmak, yeri gelince polemiklerle dikkatleri üzerlerine çekmek, sosyal medyada fenomen olabilmek için kendini paralamak gibi davranışları sık sık gerçekleştiriyorlar. Bu durum o kadar fazla tekrarlanıyor ki medyada çıkan haberlerin önemli bir kısmı STK başkanlarıyla alakalı oluyor. Hal böyleyken, farklıymışçasına gösterilmeye çalışan fakat özde aynı olan bu davranışları yapanların robottan farkları kalmıyor.

Robot teknolojisi gelişip de mesleklerin yerini almaya başlayınca inşallah ilk olarak bu STK başkanlığı sorununa bir çözüm üretilir. İnsanların vakitlerini boş yere çalan -iyi niyetlilerini tabi ki istisna ediyorum; takdire şayan faaliyetleri olan o kadar çok STK var ki- bu “tek kişilik şov” meraklılarının yerine aynı işi layıkıyla yapacak robotlar koyulursa robotlar gerçekten bir işe yaramış olacaklar, gerçekten iş yapanları işsiz bırakacaklarına bol laf üretenlerin sayılarını azaltarak kafamızı rahatlatacaklar.

Author: mehmet
Mehmet Zeki Dinçarslan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir