Neden Domuz Gribi?

Domuz gribinden ölenlerin sayısı 100’ü geçti. Her gün bu hastalıkla ilgili haberleri okuyoruz. Gazeteler gripten ve korunma yollarından bahsediyorlar. Devlet erkânı seferber olmuş bu melun virüsten kurtulabilmemiz için çabalıyorlar. Aşılar ithal ediliyor, aşının önemi anlatılıyor. Toplumun gündemine bomba gibi düşmüş durumda bu virüs. Anne babalar panik halde çocuklarını okula gönderip göndermemeyi düşünüyor. Tokalaşmaktan kalabalık yerlerde dolaşmaya kadar her türlü sosyal faaliyet şüpheli hale geldi.


     Türkiye’de her sene 200 binin üzerinde ölüm vakası geçiyor kayıtlara. Çeşitli sebeplerden dolayı insanlar ölüyor. Sonsuza kadar yaşayacak halimiz yok ya, hepimiz bir gün öleceğiz. Sebep domuz gribi de olabilir yıldırım çarpması da. Bu hastalıkla bu kadar ilgili olunması insana değer verilmesi açısından baktığımız zaman çok güzel. Ülkemizde yayılan bir hastalığa önlem almak için güzel bir seferberlik başlatılmış durumda. Fakat insanların ölme nedenlerini incelediğimiz zaman aynı şekilde çaba gösterilmesi gereken başka hadiselerin de varlığı çarpıyor gözümüze.
Örneğin iş kazalarında yitirdiğimiz insanlarımızın sayısının yıllık ortalaması 1000’i geçiyor. Her sene 1000’in üzerinde insanımızı iş kazaları yüzünden kaybediyoruz. Bu rakamın yıllardır azalma göstermiyor olması bu konuda ilgililerin yeterince çaba göstermedikleri anlamına geliyor. Pendik’teki tersane kazalarını hepimiz biliyoruz. Buradaki ölümlerin sayısı 127’ye ulaştı. Ortada alınan bir önlem yok. Yine gazetelerden okumaya devam edeceğiz ölüm haberlerini. Keşke büyüklerimiz himmetlerinin bir kısmını da bu konuya ayırsalar.


     İş kazaları basit bir mevzu. Trafik kazalarını hesapladığımız zaman domuz gribi devede kulak gibi kalıyor. Her sene en az on bin vatandaşımızı trafik kazalarında kaybediyoruz. On bin rakamı orta ölçekli bir ilçede yaşayan insanların sayısını ifade ediyor. Yani biz Türkiye olarak her yıl bir tane ilçemizi trafiğe kurban veriyoruz. Daha da kötüsü şu, trafik kazalarında yaralanan ve sakat kalanların sayısı 200 bin. Her üç yılda bir Malatya nüfusu kadar insan trafik kazalarından dolayı yaralanıyor ya da sakat kalıyor.


     Rakamlar dudak uçuklatıcı. Bunların haricinde de saçma sapan sebeplerden dolayı her yıl kaybettiğimiz insanların sayısı domuz gribi sebebiyle yitirdiklerimizden kat kat fazla. Düğünlerde ve kutlamalarda sıkılan kurşunlarla ölen vatandaşlarımızın sayısı bine yaklaşıyor her yıl. Sadece trafik kazalarını hesapladığımız zaman senede 100 defa domuz gribi salgınına kapılıyormuşuz gibi bir hesap ortaya çıkıyor. Her sene iş kazalarında ölenlerin sayısı yaşadığımız grip salgınında ölenlerin sayısının 10 katı. İntihar edenlerin sayısı 25-30 arası grip salgınına eşdeğer.


Hesaplamaları fazla uzatmadan sonuca geçiyor ve sevgili devlet büyüklerimizden medyamıza kadar herkese sesleniyoruz. Domuz gribinin bin katı kadar trafik kazalarını konuşmamız, bu konuda yapabileceklerimizi sıralamamız ve önlemler almamız lazım. Bir ülkenin her sene on bin vatandaşını trafik kazalarında kaybetmesi çok trajik bir durum. Bunun yanında grip dışındaki hastalıklardan dolayı kaybettiğimiz insanları da düşünmemiz lazım. Her yıl on binlerce kalp krizi ve kanserden kaynaklanan ölüm vakası geçiyor kayıtlara. Halkımızın sağlığını düşünüyorsak eğer bu konuların da üzerine ciddiyetle eğilmeliyiz. Ölüm sadece domuz gribinden gelmiyor. Bu hastalık bu denli büyük paniklere sebep olacak kadar büyük bir hastalık değil.

Author: mehmet
Mehmet Zeki Dinçarslan

2 thoughts on “Neden Domuz Gribi?

  1. domuz giribi gerçekten çok abartıldı. yaoılan yayınlar insanların psikolojisini kötü yönde etkiliyor ve paronaya yaşanamalarına neden oluyor. Ama şöyle bir gerçek var ki medya veziri rezil, rezili vezir yapabiliyor. Bu kadar abartılmasında medyanın rolü çok büyük…

  2. aslına bakarsanız ben de etkilendim. kalabalık ortamlara girmemeye gayret gösteriyorum misal. elimi sürekli yıkıyorum. anlatmak istediğim şu ki; bu hastalıkla mücadele edilmesi güzel bir şey. fakat bu hastalığa verilen önem kadar diğer can yakan meselelere de kafa yormak gerek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir