Modenizm, Postmodernizm ve Türban [Demirtaş Ceyhun]

Modernizmle alakalı tüm anahtar kavramları, olayları, şair ve yazarları bir arada bulunduran bir fihrist; modernizm sürecinin 15. Yüzyıldan itibaren gidişatının ve bugün aldığı şeklin bir kronolojisini kütüphanenizde bulundurmak istiyorsanız, Demirtaş Ceyhun’un bu kitabını edinmelisiniz. Modernizm, Postmodernizm ve Türban kitabı modernizmin kısa ama etraflı bir tarifi ve tarihsel kronolojisi ile başlıyor. Avrupa ve Osmanlı arasında mekik dokuyarak günümüz Türkiye’sine -daha doğrusu 2000’li yılların Türkiye’sine kadar ilerliyor.

Bu yılların Türkiye’sinde ise türban tartışmalarına kendi bakış açısı ile bir yorum getirerek kitabına devam etmiş yazar. Türbanın bir özgürlük meselesi değil, özgürlükten vazgeçme meselesi olduğunu ileri sürerek türbanın yasaklanmasının aslında bir özgürlük kısıtlaması değil de özgürleştirme olduğu manasına gelen satırları biraz şaşırarak okudum. Ben şahsen yazarla aynı fikirde değilim, dünya tarihi boyunca insanların bir konuda kısıtlandıkları zaman o konunun kangrenleştiğine tüm tarih şahittir. Bu türban konusu da ülkemizde gerçekten gereksiz yere çok fazla gündem olmuş, kimin ne giydiğini, kimin ne düşündüğünden daha fazla umursayan insanlar yüzünden de memleketimizin geri gidişinin sebeplerinden birisi olmuştur. Demirtaş Ceyhun çeşitli örnekler vererek devletin kamusal alanda giyim kuşam kurallarını belirlemek özgürlüğüne sahip olduğunu ifade etse de ben fikirlerini tam olarak paylaşamıyorum.

Kitap bu tartışmaları içeren ve kitaba ismini veren uzun makaleden sonra mimarlık ve modernizm üzerine yazılmış, bir öncekinin devamı niteliğinde olabilecek başka bir yazı ile devam ediyor. Soğuk savaş dönemiyle ilgili etraflıca bir izahat niteliğinde olan yazı Cumhuriyet gazetesinde birkaç gün boyunca tefrika edilmiş. Bunun arından değişik dergilerde yayınlanmış yine dikkat çekici diyebileceğim birkaç yazıyla kitap son buluyor.

Sisçanı Yayınları tarafından 2003 yılında basılmış olan Modenizm, Postmodernizm ve Türban kitabının yazarı Demirtaş Ceyhun. 160 sayfalık bu eser, yazarın birikiminin bir ürünü olarak çok dolu bir kitap. Bazı noktalarda kendisine katılmadım, genel olarak akıcı ve kendini rahat okutan bir kitap diyebilirim.

Author: mehmet
Mehmet Zeki Dinçarslan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir