Maskesiz Girmek Yasak

Maske kullanımı zaruri hale geldiğinden beri dükkân camları maskeyle ilgili uyarı yazılarıyla doldu. Her bir yazı şekil ve içerik olarak incelendiğinde yazıyı asanla ilgili fikir sunuyor dışarıdan bakanlara. Genel olarak bakıldığındaysa toplumun ya da esnafın geneli ile ilgili bir fikir edinebilmek mümkün.

Maskeyle ilgili uyarı yazıları çoğunlukla bir a4 kâğıdına yazılmış bilgisayar çıktılarından oluşuyor. Daha farklı yazıları, Covid-19 ile ilgili kurallar ve maske logolu uyarıları, daha kurumsal firmalarda görüyoruz. Bireysel firmalardaysa çoğunlukla a4 kâğıdına alınmış çıktılar. Kocaman harflerle “MASKESİZ GİRMEK YASAK”. Bununla birlikte değişik yazı tiplerine ve yazılara rastlamak da mümkün. Maskesiz girilmez, maskesiz girmeyin ve benzerleri.

Esnafımızın, müşteriyi nimet vesilesi olarak gördüğü bir dönemden, korku objesi olarak gördüğü bir döneme doğru evrilmişiz demek ki. Nezaket kuralları yerini korku kurallarına bırakmış. Az da olsa “maskesiz girmemenizi rica ederiz”, “lütfen maskesiz girmeyiniz”, “kendi sağlığınız için maskenizi takınız” türünden mesajlarla birlikte ezici bir çoğunluk “maskesiz girmek yasaktır” yazmış kapılarının önüne. Bu kadar kaba bir hitabı, bir esnafın müşterisine yönlendirmesi için virüs korkusunun para kazanma güdüsünün çok önüne geçmiş olması lazım. Normalde esnaf, besmeleyle dükkân açan, rızık için Rabbine niyaz eden bir topluluktur. Müşteri geldiği zaman, vesile-i nimet diyerek güler yüzle karşılar, müşterisini kendisine bağlı tutmak için tatlı dille konuşur, nezaketle davranır. Virüs dönemindeyse kocaman bir YASAK ile karşılıyor müşterisini. Halbuki bu kadar “kural koyucu” olmasına gerek yok. Hemen herkes alıştı bu kurala ve uygulamada ufak tefek sorunlar olsa da genel olarak maske takma alışkanlığı oturdu. Kapının önüne asılan yazının “Maskesiz girmek yasaktır” olmasıyla “Maskesiz girmemenizi rica ederiz” olması arasında pek bir fark da görmüyorum ben.

Maskesiz girmeyi yasaklamakla maskesiz girmemeyi rica etmek arasındaki fark emretmekle rica etmek arasındaki farktır. Emir, ast-üst arası ilişkilerde ortaya çıkar. Bir esnafın müşterisinden emir kipiyle bir şey istemesi ahilik geleneğine, kültürümüzün kadim öğelerine taban tabana zıttır. Rica etmekse karşıdan bir şeyi nezaketle talep etmektir (resmi yazışmaları konunun dışında kabul edin lütfen). Allah’ın, rızık gönderdiği vesileye karşı saygı göstermek, üsluba biraz daha fazla dikkat etmeyi gerektirir.

Bu yazıyı okuyan ve kapısının camına bu yasak yazısını yapıştıranlara bir tavsiyem olacak. Ben, mümkün mertebe “yasak” yazan yerlerden alışveriş yapmıyorum. “Benim işyerim, istediğim kuralı koyarım,” derseniz saygı duyarım, doğru demiş olursunuz fakat ciddi bir kabalık var bu hitap şekilde ve daha kibar bir söylemle müşteri karşılamak size bir şey kaybettirmez tersine kazandırır.

16.09.2020 Net Haber yazım

Author: mehmet
Mehmet Zeki Dinçarslan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir