Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç [Hüseyin Rahmi Gürpınar]

1900’lü yılların başlarında İstanbul’da geçen, bilimle süslenmiş, harika bir aşk hikâyesi. Bir kuyruklu yıldızın (Halley) dünyadan, özelde İstanbul’dan geçişi üzerine tasarlanmış olan olay örgüsünde bu yıldızın geçişini merakla takip eden insanlar, bilimsel bir rasyonellikle hadiseye bakan eğitimli-kültürlü İrfan Bey ve İrfan Bey’in meçhul mektup arkadaşı var. Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın romanı, Kuyruk Yıldız Altında Bir İzdivaç’tan bahsediyorum. Döneminin en verimli yazarlarından birisi olan Gürpınar’ın en belirgin özelliği gözlem gücü olmalı. Dönemi yazarlarından Mehmet Rauf gibi, Halid Ziya gibi karamsar da değil Gürpınar. Olaylara biraz daha alaycı bir bakış açısıyla yaklaşabiliyor. Tasvirleriyle gerçeğe yaklaşırken bir yandan da absürdün kıyılarında dolaşabiliyor.

Roman İrfan Bey’in yaşadığı mahalledeki birkaç kadının aralarında ettikleri kuyruklu yıldız sohbetiyle geçiyor. Biliyorsunuz Halley kuyruklu yıldızı her 775-76 yılda bir dünyamıza şöyle bir görünüp geçiyor. Bu romana 1910 geçişi konu olmuş. (1986’daki geçişi için de şarkı yazmış Eurovision şarkı yarışmasına katılmıştık, bizim kadar ilgi göstermiyor mu Avrupalılar bu meseleye acaba? Bir roman, bir şarkı, kim bilir kaç tane şiir…) Kadınlar sohbet ederken İrfan Bey de odasında oturmuş araştırmalarını sürdürüyor bir yandan da milletinin bilimden uzaklığına hayıflanıyor. Bu malzemeden harika bir aşk masalı çıkaran yazarımızı takdir ediyor, rahmet diliyorum.

Yayınevinden yine bahsetmeyeceğim zira aynı yayınevinden aldığım yüzlerce hatayla basılmış özensiz kitaplardan biri de bu idi. Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın bu güzide eserini bir daha okumak üzere adam gibi bir yayınevinden alacağım, en azından çocuklarım okusun diye.

Author: mehmet
Mehmet Zeki Dinçarslan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir