KPSS Kalkarsa

Eğitim sistemimiz her sene değişiyor. Ben artık takip etmeyi bıraktım kaç artı kaç sisteminde olduğumuzu. Eğitimin sonrasında istihdamın sağlandığı sistem az çok oturmuş durumdaydı. Çok adil olmamakla birlikte daha iyisini düşünemediğim KPSS sistemi de değiştirilmek üzere. Bundan sonra daha az adaletli olan mülakat sistemine göre kamu personeli olma yarışına girecekmiş adaylar. Hatırlı yakınları olanlar yaşadı. Olmayanlar da artık özel sektörü denesinler zira kamuda onlara ekmek yok.

KPSS sisteminin kurulduğu günlerden bugüne kadar öneminin giderek artması eğitim sisteminin değişikliklerinin bir sonucu. Eskiden, ilkokul yıllarında çocuğun okuyup okumayacağı belli olur, ilkokul sonrasında ya eğitime devam kararı alınırdı ya da meslek edinmek üzere alternatif yollar seçilirdi. Kesintisiz eğitim yüzünden artık herkes okumak zorunda. Lise çağına gelmiş bir öğrencinin kapasitesinin üniversite için yetersiz olduğu anlaşılsa dahi eğitimine devam etmek zorunda kalıyor zira o yaştan sonra bir meslek edinmesi de zor, etrafı üniversite eğitimi almakta olan insanlarla doluyken okumamayı kendine yedirmesi de zor. Hâlbuki toplum üniversite eğitimine bu kadar kıymet vereceğine meslek sahibi olmaya verse aynı kıymeti böyle bir durum olmayacak. Önemli olan dört yıllık bir fakülteyi bitirmek değil, kimseye muhtaç olmadan ekmeğini çıkarmaktır. Lise çağlarındaki bir gence bunları anlatmak zor tabi. Bir de meslek edinmemişse o yaşa kadar mecburen eğitime devam edecek. Lise bittikten sonra üniversiteyi kazanmak için iki-üç sene deneme yaptıktan sonra ya iş bulma ihtimali zayıf bir bölüme girecek ya da vasıfsız işsizler ordusuna katılacak.

KPSS sınavı lise mezunu, ön lisans ya da lisans mezunu olanlar için bir can simidi. Eğitim sisteminin o güne kadarki yönlendirmelerinin bu kapıya kadar sürüklediği bu kitle bir kamu kurumuna girip hayatının belirli bir düzene kavuşması için çaba gösteriyor. Bu sistemin adaletini bozan unsurları saymak gerekirse öncelikle bazı senelerde ayyuka çıkan ve belki her sene vuku bulan soruların çalınması hadisesi; bazı kurumların belki haklı bir gerekçeyle ama haksızlığa yol açabilecek şekilde mülakat uygulamaları ve senede bir yapılan sınavlardaki heyecan faktörü. Bunları bir kenara bırakırsak KPSS sisteminden daha adaletlisi yok kamuya personel almak için.

Bundan sonra ne olacak? KPSS’nin kaldırılması şimdilik sadece bir söylentiden ibaret. Fakat zannetmeyin ki aslı yok. Bu söylentinin çıkarılması, kamuoyunun buna kendini hazırlamasını amaçlıyor. Birkaç sene daha sürer KPSS sınavı ve yavaş yavaş kamuda sistem özel şirketler üzerinden taşeron işçi alımına döner. Eğitim sistemi yüzünden meslek sahibi olamayan büyük bir kitle devlet memuru olma hayalinden de vazgeçmiş olur. Eğitim sisteminde köklü bir değişiklik olmadıkça, toplum nazarında meslek sahibi olmak üniversite mezunu olmanın önüne geçmedikçe, vasıfsız taşeron işçilerden oluşan bir işgücü ordusunun oluşumuna doğru gidiyoruz.

Author: mehmet
Mehmet Zeki Dinçarslan