Kira Kiralina [Panait Istrati]

Panait İstrati‘nin bu elimde bulunan Kira Kiralina kitabı 1939 yılında Remzi Kitabevi tarafından basılmış. Yılların üzerinde bıraktığı kötü bir küf kokusu vardı fakat yine de yaşına hürmeten okumamazlık etmedim. Türkçeye Yaşar Nabi tarafından çevrilmiş, 150 sayfa.

Kitabın girişinde Romain Rolland’ın bir önsözü var. Yazarın kendi önsözüne bakınca Istrati’yi keşfedenin Rolland olduğu anlaşılıyor. Bir gün hayattan sıkılarak intihar etmeye kalkışan Istrati’nin cebinden Rolland’a yazılmış bir mektup çıkıyor. Nasıl olduğundan bahsedilmemiş, mektup Rolland’a ulaşınca yazarlık kumaşını gören Nobel ödüllü yazar, Istrati’den daha fazla yazmasını istiyor. Böylelikle bir yazar doğmuş.

Panait Istrati aslen Rumen. Fakat eserlerini Fransızca vermiş. Romanya da Brăila şehrinde dünyaya geliyor. Dünyaya geldiği dönem itibariyle (1884) Balkanların tüm karışıklığından istifade ediyor. Rumlar, Türkler, Romenlerle birlikte birçok milletle tanışık olmakla birlikte İstanbul’dan Mısır’a kadar birçok memleketi de gezme fırsatı buluyor.

Yazarın Arkadaş adlı kitabını çok severek okumuştum. Kira Karalina okuduğum ikinci kitap. Burada da ilk okuduğum kitaptaki Adrian ve Mihail karakterleri var fakat roman Stavro’nun etrafında dönüyor. Stavro’nun enteresan hikâyesi Osmanlı ülkesinin birkaç vilayetini de kapsadığı için Türkler de sıkça konuk olmuş romana. Yaşar Nabi, orijinal metinde de Türkçe olan kelimeleri italik olarak belirtmiş ki hiç de az değil bu kelimelerin sayısı.

Kitap Stavro’nun üç hikâyesinden oluşuyor. Birinci hikâyede Stavro’nun acı bir aşkını, ikincisinde Stavro’nun acı çocukluğunu üçüncüde de acı gençliğini anlatmış yazar.

“Annem tarafından Romen ağacı üzerine üç muhtelif ırk aşılanmıştı: Mazide memlekete hakim olan işgal kuvvetlerine göre Türk, Rus ve Rum ırkları…”

“Bir tek adamın iyiliği, bin tanesinin kötülüğünden daha kuvvetlidir; fenalık onu yapmış olanla beraber ölür; iyilik, iyi olan adamın ölümünden sonra da parıldamakta devam eder.”

Author: mehmet
Mehmet Zeki Dinçarslan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir