İnziva Diyalogları [Cengiz Türüdü & Naim Kandemir]

İnziva Diyalogları iki arkadaşın akıllarına gelen bir fikrin meyvesi. İki farklı vilayette sürekli telefonla irtibat kuran bu iki arkadaş telefon konuşmalarının basit olmadığını fark ediyorlar. Muhtemeldir ki konuşmaları neticesinde yaşadıkları tatmin duygusu, zihinlerindeki açıklığın verdiği ferahlık onları paylaşmaya itiyor. Aynı tatmini başkaları da yaşasın, başkaları da düşünsün, zihinlerini açsın diyorlar. Sonrasında bu kitap ortaya çıkıyor. Yaklaşık yirmi telefon görüşmesinin bir şekilde kaydedilip çözümlenmesi ile bu kitap ortaya çıkıyor.

12 Eylül döneminin sol görüşlü iki öğrencisi, görüşleri fazla değişmemiş ve konuşmalar bu minvalde akıyor. Sözde solcu olup davranışta bunu yansıtmayanları eleştiriyorlar. Sol fikrin Türkiye’de henüz ölmediğine ve hatta bir gün dirileceğine kendilerini inandırmaya çalışıyorlar. Ben tabi ki inanmıyorum buna, toplumcu tüm fikirler bir daha dirilmemek üzere ölmüştür. Bugün yaşadığımız İslam dininin bile toplumcu tüm özellikleri ayıklanmış, kapitalizme uyumu sağlanmışken ilahi olmayan toplumcu fikirler tekrar dirilebilir mi? Tabi iki eski tüfek açısından ümit iyi bir şey, daha gençler içinse zararlı bir romantizm…

İkilinin diyalogları çok farklı alanlarda sürüp gidiyor. Edebiyat tarihinden bir bakıyorsunuz ki kendi aile tarihlerine kaymışlar ardından bir başka diyalogda eğitim sistemi üzerine konuşuyorlar. Tabi ki eğitim sistemini incelerken sosyalist görüş bağlamında yorumlarda bulunuyorlar. 12 Eylül her ikisi için de önemli bir travma olmuş. Olayları 12 Eylül etrafında yorumluyorlar. Olaylar demişken kitabın daha taze olduğunu söyleyeyim. Bu sene çıkmış olan kitap 2016 yılındaki diyaloglardan oluşuyor ki bu da kitabın güncel oluşu manasına geliyor. Gündelik olaylardan bahsedildiği için güncel bir kitap diyebiliriz.

Kitabın güzel tarafı olaylara objektif olarak bakabilmiş olmaları, çekinmeden sol görüşün de eleştirisinin yapılıyor olması. Çoğu yerde ben de sol fikrin halk düzeyinde karşılık görmemesinin sebebinin halkın yok sayılmış olmasında olduğunu söylemişimdir, bu kitaptaki diyaloglarda düşüncem paylaşılmış.

Sözü uzatmadan nihayetten bahsedeyim. Umut iyi bir şey mi değil mi sorusunda gelip tıkanıyoruz. Konu sol fikir ya da sağ fikir değil benim açımdan. Dünyanın ve insanların gittikleri yön. Başkaları için iyilik düşünmenin modası geçmiş bir fikir olarak raflara kaldırıldığı bir gün ve müzelerde saklanacağı bir gelecekten bahsediyorum. Bunun insanlığın sonu olacağını da buradan rahatlıkla görebiliyorum. Cengiz Türüdü ve Naim Kandemir’in diyaloglarına baktığımızdaysa hep bir umut var. İnşallah onlar haklıdırlar.

İnziva Diyalogları Notabene Yayınlarından çıkmış. 2016 yılındaki diyaloglar henüz taze. Kitap 200 sayfa.

Author: mehmet
Mehmet Zeki Dinçarslan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir