Hazan Bülbülü [Hüseyin Rahmi Gürpınar]

Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın İş Bankası’nın Türk Edebiyatı Klasikleri serisinden çıkan kitaplarından birisi: Hazan Bülbülü. Aslında bir tiyatro eseri gibi yazılmış olan bu eserin önsözünde yazar, kitabın bir roman gibi okunmasını istiyor okuyucudan. 1914 yılında yazılmış olan kitap tiyatro eseri olarak sahnelenmiş mi bilmiyorum. Yazarı, o dönemin Türk tiyatrosunu hiç beğenmiyor. Önsözde, dönemin tiyatrolarını, oyuncularını ve izleyicilerini yerden yere vuruyor.

Hüseyin Rahmi, Türk edebiyatının üretken yazarlarından birisi. Benim okuduğum eserlerinde çoğunlukla yaşadığı dönemin aile yapısını, alafrangalaşma çabalarıyla komik düşen insanları ve kadın-erkek ilişkilerini işlemiş. Bu eserinde de, ömrünün son deminde genç bir kadınla evlenerek gençleşmek isteyen Refi efendinin hazin hikayesini buluşturmuş okuyucuyla. Refi Efendi, kendi kızından bile küçük olan eşiyle mutlu bir yaşlılık geçireceğini ummaktadır fakat maskara olmaktan kurtulamaz:

“Zavallı akbaba, dertli dertli ne kadar ötsen, etrafında bahar yapamazsın” diyen hizmetçisi bile kendisine acımaktadır.

İlerleyen yaşını kabullenmeyerek gönül işlerinin peşinden koşanları en güzel anlatan eserlerden birisi de Rast makamındaki Münir Nurettin Selçuk eseridir. Gül yüzünde göreli zülf-i semensây gönül diyen Ahmed Paşa, ömrünün son deminde düştüğü aşkı anlatmaktadır. Üstat Münir Nurettin de ne güzel besteleyerek ölümsüz hale getirmiştir bu Hazan Bülbülü’nün şiirini.

Gürpınar’ın bu tiyatro eseri, İş Bankası Yayınları tarafından basılmış. 180 sayfaya yaklaşan eseri günümüz Türkçesine Mehmet Kanar uyarlamış.

Author: mehmet
Mehmet Zeki Dinçarslan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir