Hayat, Evren ve Her Şey [Douglas Adams]

Hayat, Evren ve Her Şey’le ilgili nihai sorunun cevabının Kırkiki olduğunu önceki kitaplarda öğrenmiştim. Bu kitabı, sorunun ne olacağı merakıyla okuyup bitirmeme rağmen soruyla ilgili bir fikrim yok henüz. Sadece nerede olduğunu öğrendim. Merak edenler bu soruyu Galaktik Sektör QQ7 Aktif J Gamma bölgesindeki Zarss güneşinin üçüncü yörüngesindeki Preliumtarn gezegeninin Sevorbeupstry diyarındaki Quentulus Quazkar dağlarının tepesinde on metre yüksekliğinde ateşten harflerle yazılmış halde bulabilirler.

Bu seriyle ilgili beni saran şey, dünyadan uzaklaşmış olması. Şimdilik, bu üç kitaptır, dünyanın pek bir önemi yok. Dünya zaten ilk kitapta sizlere ömür. Burada kahramanlarımızın amacı Evreni kurtarmak. Dünyayı zaten edebiyat tarihinde tek tük, sinema tarihindeyse yüzlerce defa kurtardılar yazar ve senaristler.

“Söylenenlere bakılırsa, içinde kaybolunacak en kötü yer zamandı, ki Arthur Dent zaman ve uzayda pek çok kez kaybolmuş biri olarak, buna tanıklık edebilirdi. Uzayda kaybolunduğunda hiç olmazsa oyalanılacak bir şeyler bulunabiliyordu.”

Kahramanlarımız, Arthur Dent, Ford Prefect, ekibe yeni giren Slartibartfast, Trillan ve Zaphod’dan ibaret. Bir de robot Marvel var tabi, unutmayayım.

“zaman yolculuğu, doğası gereği, tarihin tüm dönemlerinde eşzamanlı olarak keşfedilmiştir,”

“Gerçek Zaman Seferberliğine katılanların savına göre, yolculuk yapmak nasıl ülkeler ve dünyalar arasındaki farklılıkları kolayca ortadan kaldırıyorsa, zaman yolculuğu da bir çağla diğeri arasındaki farklılıkları ortadan kaldırıyordu. ‘Geçmiş’ diyorlardı, ‘artık yabancı bir ülkeden farksız. Orada da işler aynı buradaki gibi yürüyor'”

Bol zaman ve uzay yolculuklu bu cilt için de ayrıntı vermiyorum zira okuyacak olanlar için böylesi sürprizli bir kitabın sürpriz bozanı olmak istemiyorum. Yine de yazık şu Arthur Dent’e.

“Gezegenim bir sabah vakti havaya uçuruldu,” dedi Arthur, hiç beklemediği şekilde kendisini bu ufak tefek adama yaşam öyküsünü, en azından ayıkladığı önemli noktaları aktarırken bulmuştu, “işte robdöşambrla dolaşmamın nedeni bu. Gezegenim, içinde bütün giysilerimle birlikte havaya uçtu, anlarsın ya. Üstelik bir partiye geleceğimi de bilmiyordum.”

Netice itibariyle, serinin bu sondan ve baştan üçüncü kitabı da Alfa Yayınları tarafından basılmış. İrem Kutluk tarafından Türkçe’ye kazandırılmış ve 240 sayfa. Ruhun şad olsun Douglas Adams, nam-ı diğer DNA.

Author: mehmet
Mehmet Zeki Dinçarslan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir