Gerçek Ayrım Zenci-Beyaz Ayrımı Değil

Amerika’daki olayları zenci-beyaz ayrımı açısından okumaya kalkarsak yanılırız. Dünya tarihi, insanların çeşitli sebeplerle birbirlerini ayrıştırmalarının tarihidir adeta. Renk farkları, sınıf farkları, kast farkları, din farkları, mezhep farkları, cinsiyet farkları, ırk farkları gibi türlü türlü değişiklikler, kendinden olmayana alerjisi olanlar tarafından savaş ya da en azından çatışma malzemesi yapılmıştır. Dünyanın bugününe bakınca tüm bu farklılıkların varlıklarını sürdürmekle beraber esas farklılığın servet farklılığı olduğu aşikardır. Hatta denilebilir ki, bugün, dünya tarihi boyunca insanların birbirleri ile çatıştıkları diğer tüm farklılıklar sırf servet farklılığı çatışma konusu olmasın diye körüklenmektedir. Yani, zenginler, zenginlik-fakirlik çatışması ortaya çıkmasın diye diğer tüm çatışmaları alevlendirmek için çaba ve para harcamaktadırlar. 

Şu bir gerçektir ki, nüfusun yüzde 1’lik kısmının serveti toplam zenginliğin yüzde 80’i civarındadır. Bu Türkiye için de böyledir, Amerika için de. Bu satırları okuyarak istatistikleri araştırmaya kalkarsanız nüfusun yüzde 20’lik kısmının toplam gelirden aldığı payın yüzde 50 civarında olduğu bilgisine ulaşacaksınız ki bu yanıltıcıdır. Servet ve gelir farklı şeylerdir. Sürekli çok kazanan yüzde 1’lik kesim süreç böyle devam ettiği için toplam mal varlıklarını sürekli artırmaktadırlar. Şu anda yüzde 80 civarında olan bu zenginlik düzen böyle sürdükçe 90’lara, 99’lara kadar çıkacaktır. Dünyadaki farklılıklar konuşulurken önce konuşulması gereken şeylerin en başında bu büyük farklılık geliyor. Aslında insanların arasındaki temel fark, servetlerindeki farktır. 

Bu kadar büyük bir serveti korumak oldukça zor olsa gerek. Öncelikli olarak bu farkın fazla konuşulmaması için konuşacak daha farklı konular vermek lazım insanların eline. Dünya gündeminde ve dolayısı ile ülke gündeminde olan çoğu şey aslında bu büyük eşitsizliği konuşmayalım diye önümüze sunulan yapay-suni gündemlerdir. Buna siz cürmünün ötesinde panik dalgaları yaratan salgınları ekleyebilirsiniz. İkinci olarak, bu serveti korumak için insanların dikkatlerini zengin-fakir farklılığının dışındaki farklılıklara çekmek lazım. Ten rengi farklılığı bunlardan sadece birisidir. İnsanların birbirleri ile zenci ya da beyaz oldukları için çatışmaları gerçek farklılıklarını fark etmelerini engeller. Gerçekte birbirleri ile kavga edenler fakirler topluluğudur ve “yüzde 1” açısından aralarında hiçbir fark yoktur. Diğer tüm farklılıklar ve çatışmalar yüzde 1’in fark edilmemesi için ortaya çıkarılan farklılıklardır. Çatışanları yönetmek de ikna etmek de uyutmak da kolaydır. 

Ben servet düşmanı değilim. İnsanlar özgürce çalışmalı, üretmeli ve kazanmalıdır. Daha zeki olan, daha çalışkan olan daha çok kazanmalı, emeğinin meyvesini daha fazla almalıdır. Büyük eşitsizlik, miktarlarda ortaya çıkıyor. Çok zengin bir yüzde 1’lik kesim son hızla servetlerine servet katarken ve bunu zeki ya da çalışkan olduklarından değil de anne-babaları bu yüzde 1’e dahil olduğu için yaparken adalet diye bir şeyden söz edemeyiz. Dünyadaki diğer insanların tüm zekaları, tüm çalışkanlıkları sadece diğer yüzde 99’un içinde oldukları için yok sayılmaktadır. İnsanlığın kümülatif birikimi açısından bu durumun verimsizliği diğer vahşetlerin yanında masum bir sorun olarak kalır. Servet birikimi son hızla artmaktadır ve artış şekli gayet adaletsiz bir hal almaktadır. En zengin yüzde 1’lik kesim, zenginlikleri konuşulmasın, zengin-fakir farklılığı dünyada gündem olmasın diye acımasızca başka farklılıkları ortaya koyarak diğer insanların çatışmalarını artırmaktadır. 

Amerika’da öldürülen George Floyd, kitleleri harekete geçirdi fakat farklı bir açıdan bakıldığı için bu hareket adaletle neticelenmeyecek. Harekete geçenler kimler tarafından yönlendirildiklerinin farkında değiller. Yüzde 1’lik kısım için hareketlerinde bir sakınca yok. Fakirler, başka bir fakir için meydanlara dökülüp ABD hükumetinin fakir polisleri tarafından durdurulacaklar. Belki de çok kanlı olacak bu hareket, önemli değil. Dünyadaki insanların yüzde 99’unun servetin sadece yüzde 20’sinden pay aldıkları gerçeği hiç değişmeyecek. 

4 Haziran 2020 Net Haber Yazım

Author: mehmet
Mehmet Zeki Dinçarslan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir