Friedrich Balkonunda [Carlos Fuentes]

Kitaba ismini veren, balkonunda oturan Friedrich, aslında bizim ismini bildiğimiz Nietszche. Friedrich Balkonunda, Carlos Fuentes’in son romanı, benimse yazara ait okuduğum ilk roman.


1- Barış mesajı getir ilahi melek.
Roman, 4 bölümden ve Friedrich başta olmak üzere 15 tane karakterden oluşuyor. Friedrich meğersem senede bir defa balkonuna çıkar dünyayı yorumlarmış. Bu defaki de rahmetli Carlos Fuentes’e denk gelmiş. Meksika’da –Meksika adına rastlamadım ya da gözümden kaçmış olabilir, bir Latin Amerika ülkesinin de diyebiliriz- bugüne yakın bir zamanında gerçekleşen bir devrim anlatılıyor temelde. Bu devrimin öncesi ve sonrası var. Devrimi gerçekleştiren üç arkadaş: Devrimin çocukları Aaron, Saul ve Dante. Ara sıra Epikuros’un bahçesinde buluşuyorlar ve devrimin nasıl olacağını dostluk ve kardeşlik duyguları arasında konuşuyorlar.


2- Ve titriyor merkezinde dünya
Derin karakter analizleri yapılıyor. Bütün karakterlerin öne çıkan yönleri, zayıf yönleri, yaşadıkları dünya analiz ediliyor. Azar bir avukat, yalnız yaşıyor, ipten aldıkları ve alamadıkları var. Örgü örüyor, toplu taşıma kullanmıyor. Zayıf bir tipe benziyor. Saul asker, Yahudi, eşi rahibelikten vazgeçmiş sorunlu bir karakter. Dante aristokrat sınıfa mensup.


3- Tacı başına yerleştir ey vatan.
Analizler biraz ilerledikten sonra fırtına gibi bir devrim başlıyor. Devrimciler, karşı devrimciler, devrimin evlatları, kesilen başlar, kurşuna dizilen kardeşler ve kardeşlik. Tüm bunların içerisinde kaybolmuş ruhlar. Ruhların derinliklerinde beslenen türlü türlü duygu ve canavarlar. Üşenmedim saydım kime kaç defa söz vermiş yazar diye: Friedrich (50), Aaron (9), Dorian (6), Saul (5), Gala (4), Dante (4), Leo (3), Basilicato (3), Madame Mére (3), Leo-Gala (6), Zacarias, Andrea, Elisa/Rayon, Rayon, Elisa ve Juan Colorado birer kere görünüyor sahnede. İki sahne Epikuros’un bahçesinde bir tane de hastanede geçiyor ayrıca.


4- Top seslerinin gümbürtüsünde.
360 sayfalık bu eser, İspanyolca aslından Süleyman Doğru tarafından dilimize kazandırılmış. Carlos Fuentes vefat ettiği 2012 yılında yayınlamış, Can yayınları ise 2015 yılında ülkemizde yayınlamış. Devrime, devrimlere inanan bir yakınınız varsa okutup soğutabilirsiniz.

Author: mehmet
Mehmet Zeki Dinçarslan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir