Edebiyatın Haziran Mezarlığı [Engin Topuz]

Bu kitabı bitirdiğimde o kadar mutlu hissettim ki kendimi, böylesi bir kitapla tanışabilme ihtimalimi düşündüm ardından. Manisalı bir yazarın, genç bir yazarın, belki ilk kitabı. Kim bilir kaç tane basılmıştır. Farkında mısınız modern dünyanın bize dayattıklarına. Meşhur edip gözümüzün içine sokarak zorla okuttuklarına. Geçen haftalarda bir kitap okumuş yine hakkında birkaç satır yorum yazmıştım özetle “Bana ne!” diye. Yüzbinlerce basılmış olan bir kitap. Beni daha çok Edebiyatın Haziran Mezarlığı ilgilendiriyor hâlbuki. Öyle bir çağdayız ki, neyi okuyacağımızı bırakın neyi düşüneceğimize, neye inanacağımıza kadar başkaları karar veriyor. Engin Topuz gibi yazarları okuyup, tanıyacağımıza bizi ilgilendirmeyen, bizden fersah fersah uzakta olan yazarları tanımak zorunda bırakılıyoruz. Sayın Mehmet Beşeri’ye teşekkür ediyorum Engin Topuz’u tanıma ihtimalim olan sıfır ve virgülden sonra bol sıfır içeren ihtimali 1’e tebdil ettiği için.

Edebiyatın Haziran Mezarlığı edebiyat merkezli 16 adet denemeden oluşan bir eser. Kitaba adını veren Edebiyatın Haziran Mezarlığı denemesi ilk sırada yer alıyor. Türk ve Dünya Edebiyatının Haziran ayında yitirdiği değerleri tek tek anıyor gözümüzden kaçma ihtimali olan kimi özelliklerini de vererek. Kitabın ilerleyen bölümlerinde yazarın doğum ve vefat tarihleri hususunda dikkatli olduğunu da görüyoruz. Ardından diğer denemeler başlıyor. Oğuz Atay’la Yusuf Atılgan’ı buluşturduğu bir deneme benim favorim oldu. Atay’la ilgili okuduğum biyografilerde, bilhassa Yıldız Ecevit’in Ben Buradayım kitabında da Atılgan’ın; Atay’ın eserine beklediği ilgili göstermediğini okumuş Atay adına üzülmüştüm. Yazar hayal dünyasında da olsa Türk Edebiyatının bu iki ustasını buluşturarak kırgınlıkları gidermiş sağ olsun. Diğer denemelerinde de değişik ustaların bilinmeyen yönlerine yer vermeye çalışmış. Nahit Hanım’ın Orhan Veli’nin gizli aşkı olduğunu öğrenmiş oldum kitap sayesinde. Yahya Kemal’in Sessiz Gemi’sinin anlattığı büyük aşkı; Kavafis’in doğduğu şehirde ve günde vefatı; Orhan Veli, Attila İlhan, Sezai Karakoç, Ahmed Arif, Tezer Özlü, Didem Madak, Stefan Zweig denemelerin devamında haklarında ayrıntı diyebileceğimiz birçok bilginin verildiği edebi şahsiyetler. Kitap bununla kalmayarak bir aşk hikâyesini içeren iki deneme ile son buluyor ki bunlar da en az edebi şahsiyetler denemeleri kadar güzel bir tat bırakıyor. Kitabın önsözünden bahsetmeden geçmeyeyim. Bir önsöz bu kadar güzel olabilir. Genelde önsözler okunmaz fakat İlker Balkan –sanıyorum kendisi de bir yazar- kitabı istiridye kabuğunun içindeki bir inci gibi sunmuş okuyucuya.

Edebiyatın Haziran Mezarlığı, Türk ve Dünya Edebiyatından çok güzel denemeler içeren 123 sayfalık bir eser. Bu eseri bize kazandıran Engin Topuz ve yayınevi altın bilek teşekkürleri hak ediyor.

Author: mehmet
Mehmet Zeki Dinçarslan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir