Dünyayı Değiştirmek, Nasıl ve Neden

Eğitim ve felsefesi konularına devam edeceğim fakat “Biz buraya nereden geldik?” diye şöyle bir durup sağlama yapmak gerekiyor. Dünya neden değişmeli? Bugünkü halindeki sıkıntı nedir? Değişip de ne hale gelecek? Değişim kaç kişiyle gerçekleşecek bir olay? Bu gibi soruların cevabını vermek gerekiyor sağlam bir temel için.

Dünyanın değişmesini istiyorum zira dünya bugünkü haliyle güzel bir yer değil. Öncelikli olarak söylüyorum adalet yok. İkinci olarak söylüyorum saygı yok. Bu “yok”ların yanında “var”ların neler olduğuna bakıyorum: Yoksulluk, savaş, şiddet, bencillik ve canavarlık var. Adaletin ve saygının olmadığı bir dünyada şiddetin ve canavarlığın kol gezdiğini görüp de bu konuda sesi çıkmayanlardan olmaktan Allah’a sığınırım. Dilimin döndüğü, elimin erdiği kadar bu “yok”ların “var” olmasına; “var”ların da “yok” olmasına çaba göstereyim ki ben birey olarak elimden geleni yapmış olayım. Kaç kişi gerekiyor bu sorunları çözmek için, ben bilmiyorum fakat bunları anlatarak sizi de soruna ortak ediyorum. Siz de eğer yeteri kadar farkında değilseniz bilincinizi bu konularla meşgul edin. Sonrasında elbet bir yol açılır çözmek için, şöyle ki:

Her insanın kalbinde kötülükle mücadele etmek, iyiliği yaymak için bir istek olsa idi dünyada bu bahsettiğim kötülükler var olmazdı. Öncelikli olarak bilinçlerimizi bu kavramlara açmamız gerekecek. Adaletin neden olmadığı ya da az olduğu, iyiliğin neden yayılmadığı, kötülüğün neden kol gezdiği üzerine kafalarımızı yormamız gerekiyor. Gündelik hayatlarımızın içerisine dünyayı değiştirmek ile alakalı bir düşünme süresi koymalıyız. Her gün yarım saatimizi iaşe temininden, ailevi yükümlülüklerden, sosyal aktivitelerden, hobilerden artırıp dünyayı değiştirmeye ayırmamız gerekiyor. Vicdan sahibi her insan, günde en az yarım saat, tüm diğer işlerden bağımsız olarak ve menfaat beklemeksizin dünyayı değiştirmek için çaba göstermeli. Bu çabayı ya fiziki olarak göstermeli, ya fikri olarak göstermeli ya da en azından yarım saat oturup duvara bakarak dünyanın neden kötü olduğunu ve ne yapılırsa düzeleceğini düşünmeli. Bu basit görünen, değersiz görünen adımlar birleştiği zaman dünyayı değiştirmek için yola çıkılmış olacak işte. Dünyayı değiştirmeyi amaç edinenler yavaş yavaş tanışmaya başlayacaklar. Adaletin olmayışını konuşacaklar. Dünyanın bir tarafında insanlar az yemek için nefis mücadelesi yaparken başka bir tarafındakilerin neden açlıktan öldüğünü konuşacaklar. Temiz içme suyunun lüks değil de bir hak olduğunu, çevreyi kirletenlerin, toprağı kimyasallarla çoraklaştıranların kimler olduğunu, neden masum çocukların bu canavarlığın bedelini ödediklerini konuşacaklar. Saygının dünya üzerinde gittikçe azalan bir değer olduğunu, bu kadar saygısızlığın ve empati yoksunluğunun temelinde yatan şeylerin neler olduğunu; insanları bu duruma getirenin aldıkları tedrisattaki zafiyetler olduğunu konuşacaklar. Savaşları çıkaranların gerçek amaçlarını, masum kanı akıtanların kimler olduğunu, şiddetin kaynağının hangi dürtüler olduğunu konuşacaklar. Konuşulmakla kalmayacak sonunda ve seslerini çıkarmaya başlayacaklar sonra insanlar.

Ben aç değilim ama açların sorumluluğunu yüreğimde hissediyorum, susuz değilim ama içecek temiz suyu bulamayan her insan için Hazreti Hüseyin’e yandığım kadar yanıyorum, altına sığınacak bir çatım var fakat bir çatı altında uyuyamayanları düşünüp titriyorum, güvendeyim ama şiddet görenlerin, savaş tehdidi altında olanların, can güvenliği olmayanların halini düşünüp onların namına korkuyorum. Hep beraber düşünmemiz gerekiyor. Bu düzene tüm insanlığın dur demesi gerekiyor. Ama önce dünyayı değiştirmek fikri ile hemhal olmamız, dünyayı değiştirmeyi ciddi olarak düşünmemiz, kendimizi dünyayı değiştirme hususunda küçük görmememiz gerekiyor. Dünya değişir ya da değişmez. Önemli olan değişmesi veya değişmemesi değil, bizim, insanlığımıza karşı borcumuzu ödememizdir, sadece değiştirmek niyetiyle.

8 Kasım 2018 Net Haber yazım

Author: mehmet
Mehmet Zeki Dinçarslan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir