Dünden Bugüne İnönü Üniversitesi [Nezir Kızılkaya]

Malatya’da bir üniversite kurulması fikri çok eski zamanlara, ta 1950’lere dayanıyor. O zamanlar Türkiye’de çok üniversite yok, topu topu 7 üniversiteye ek olarak bir 8.si neden Malatya’da olmasın ki? Burada Malatyalının girişimci ruhu ortaya çıkıyor. Dünden Bugüne İnönü Üniversitesi kitabının ilerleyen yerlerinde aynı girişimci ruhun işin gerçek olmasının yani Malatya’ya bir üniversite kurulmasının en önemli müsebbibi olduğunu görüyoruz. Sivil toplum kavramının sürekli gündemde olduğu günümüz dünyasına, bundan 70 sene evvelin Malatyası harika bir ders veriyor. Bugün Malatya’da aynı atmosferin yakalanması mümkün mü ya da bugünün Malatyasında aynı sivil toplum kuvveti var mı sorusunun cevabını Malatyalılara bırakıyorum.

Avukat Hayrettin Abacı‘nın vefat haberini bundan üç sene kadar evvel yerel haberlerde okumuştum. Ne kadar değerli bir insan olduğunu şimdi daha iyi anlıyorum. Hayrettin Abacı, Malatya’da bir üniversitenin kurulması için gösterdiği çabalarla anılması gereken, üniversitede bir yerlere ismi verilerek adı yaşatılması gereken bir isim. 1961 yılında tek başına tek sayılık bir gazete çıkararak Malatya’ya Üniversite Kurulmalıdır başlığı ile sivil bir bilinç oluşumu için gayret etmesi alkışlanmaya değer bir davranış. Bunun dışında da üniversite kurulması için kurulan iki derneğin de başkanlığını yürüten isim yine Hayrettin Abacı. Bu derneğin üniversite kurma ülküsü o kadar kuvvetli ki, 1973 yılında rahmetli hemşehrimiz İsmet İnönü’nün cenazesi için Ankara’ya giden Malatyalılar ellerinde devlet büyüklerine yazdıkları mektuplarla muazzam bir baskı oluşturuyorlar. Daha önce kurulan her üniversite devletin planları dahilinde kurulmuşken bizim İnönü Üniversitesi bu baskıların neticesinde kuruluyor. Malatyalıların baskısıyla milletvekilleri, milletvekillerinin baskısıyla hükumet harekete geçiriliyor ve 1975 senesinde İnönü Üniversitesi’nin kurulması ile ilgili kanun çıkıyor.

Kanun çıkmasıyla olur mu bu işler, olmuyor tabi ki. Önce bir kurucu rektör atanması, ardında da üniversite için bir yer bulunması lazım. Yine Malatya’ya İnönü Üniversitesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği iş başında. Kurucu rektör olarak atanan Süreyya Aybar’a en büyük desteği dernek sunar. İlk olarak Karakavak’ta bulunan, Hayvan Sağlığı Memurları Okulu binası üniversiteye tahsis edilir ve üniversite şimdiki kampüsüne taşınana kadar burada eğitim verilir. Bu binanın fotoğrafına bakınca liseyi okuduğum Malatya Fen Lisesi binasıyla karşı karşıya geldim, demek ki benim lise olarak eğitim aldığım, pansiyonunda kaldığım bu bina bir dönem üniversite binasıymış ve bunu bu kitabı okuyana kadar bilmemişim. Benim liseyi okuduğum bina 1977 yılında üniversite olarak derse başlamış. Açılışını dönemin başbakanı Süleyman Demirel yapmış ve ilk dersi rahmetli hemşerimiz Erdal İnönü vermiş. Hayat sürprizlerle dolu.

Burada eğitim devam ederken üniversitenin bugünkü kampüsünün olduğu alanda inşaat ve ağaçlandırma faaliyetleri başlamış. 1984-1985 döneminden itibaren de kampüste eğitim faaliyetleri başlamış. Bugün aynı arazi üzerinde 14 tane fakülte ile İnönü Üniversitesi eğitimine devam ediyor. Gerçekten de hayranlık verici bir kampüse sahip İnönü Üniversitesi. İİBF, Mühendislik, Fen-Eebiyat, Eğitim, Tıp, Spor Bilimleri, İlahiyat, Sağlık Bilimleri, Hemşirelik, Eczacılık, Güzel Sanatlar, Hukuk, Diş Hekimliği, İletişim fakültelerinin yanı sıra Yabancı Diller Yüksekokulu ve Konservatuvar ile dolu bir kampüs. Bünyesinde barındırdığı Turgut Özal Tıp Merkezi de ülke çapında önemli ve modern bir sağlık kuruluşu.

Turgut Özal Tıp Merkezi, rahmetli hemşerimiz Turgut Özal’ın adını taşımakla birlikte Özal’ın büyük emek verdiği bir hastane. Turgut Özal, Amerika Houston’daki Methodist Hastanesi ile işbirliği ile buranın kurulması için çaba gösteriyor. Ne yazık ki açılışını görmeye ömrü vefa etmiyor Özal’ın. 1990 yılında kendi eliyle temelini attığı bu merkezin açılışını yapmak Süleyman Demirel’e nasip oluyor.

Dünden Bugüne İnönü Üniversitesi kitabı, üniversitenin 44. yılına özel olarak Nezir Kızılkaya tarafından hazırlanmış bir eser. Üniversitenin kuruluşu ile ilgili, bırakılsa tarihin sayfalarında kaybolacak tüm olayları bu kitapla gün yüzüne çıkarmış Kızılkaya. Kuruluş süreçleri, bu süreçlerde yaşananlar, bu üniversite için emek verenler tek tek yad edilmiş. Yaşayan tüm rektörlerle röportajlar yapılmaya çalışılmış, dönemin şahitlerinin hatıraları kitaba aktarılmış. Üniversitenin tüm birimlerinin de detaylı bir tanıtımı yapılarak önceki dönemlerin fotoğraflarına bakanlara “nereden nereye” dedirtilmiş. Yeri gelmişken söylemeden geçmeyeyim, kitapta kullanılan fotoğraflar da üniversitenin dünü ve bugünü açısından bilgilendirici.

Bu eserin her Malatyalının kütüphanesinde bulunması gerektiğini düşünüyorum. 132 sayfalık bu eseri İnönü Üniversitesi Yayınevi basmış. Nezir Kızılkaya hazırlamış. Emeği geçen herkese teşekkür etmekle birlikte Hayrettin Abacı‘yı da rahmetle yad ediyorum bu vesileyle.

Author: mehmet
Mehmet Zeki Dinçarslan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir