Dr. Jekyll ve Bay Hyde’in Tuhaf Hikayesi [Robert Stevenson]

Dr. Jekyll ve Bay Hyde’in Tuhaf Hikayesi, bilim-kurgu edebiyatında önemli bir yer tutmakla birlikte yazılışından sonra uzun yıllar boyunca birçok kurgu karaktere de esin kaynağı olmuştur. Yazar Robert Stevenson’ın bu kitabı 1886’da yayınladığı düşünülürse bu esin kaynaklığının etkisi daha iyi anlaşılır. Hikayenin fantastik tarafı, bir insanın ilaçlar ya da başka bir şekilde başka bir varlığa dönüşmesi. Konu Stevenson’dan sonra onlarca farklı kitap ve filmde de işlendi. İnsanın iç dünyasında yaşattığı başka bir kişiliğinin oluşu ise hem edebiyatın hem de hayatın temel konularının başında geliyor. Bu kitapta, insanın içsel mücadelesi biraz daha ete kemiğe bürünerek daha net bir şekilde sunulmuş okuyucuya.

Dr. Jekyll, uzun süren araştırmalarının nihayetinde içinde bulunan bir özelliği farklı bir şekilde ortaya koyabileceğini fark ediyor. Kimisi buna nefis demiştir kimisi id. Bu özelliğin, dizginlenmediği zamanlarda neye dönüşebileceğini ve nasıl davranabileceğini tahmin ederek oluşturduğu portrenin Freud’a etkisi olmuş mudur acaba? Dr. Jekyll nihayetinde içindeki iyi şeyleri isminden ilham alacak şekilde (kyll-kill: öldürme) öldürerek içindeki gizli-gizlenmiş (hyde-hide: gizlenmek) duyguları ortaya çıkarıyor. İngilizce’de tam olarak karşılığı değil, belki ben zorluyorum ama böyle de bir çağrışımı oldu bende.

Yayınevinden bahsetmeden geçemeyeceğim. İndigo yayınları için bu kitabı Pınar Dinçkurt çevirmiş. Kitabı yayınlayanlar yayınlamadan önce bir kere dahi okumamış-okutmamışlar. Onlarca yazım yanlışıyla bir kitabı okuyucuya sunmak affedilebilir bir ayıp değil. Ben kendi adıma affetmiyorum ve bir daha bu yayınevinden kitap almamak için bu ismi mimliyorum.

Author: mehmet
Mehmet Zeki Dinçarslan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir