Doktor Ox’un Deneyi [Jules Verne]

Doktor Ox’un Deneyi beni ilkokul yıllarıma götürdü. Harçlıklarımdan biriktirdiğim paralarla aldığım Jules Verne kitapları hayal dünyamın gelişmesine büyük katkılarda bulundu. Denizler Altında Yirmi Bin Fersah, Seksen Günde Devrialem, Aya Yolculuk, Dünyanın Ucundaki Fener… ve şu anda aklıma gelmeyen daha bir nice kitap. Her birinde başka bir yere gider her birinde başka bir heyecan duyardım. İnternetten kitap sipariş edecekken İthaki Yayınlarının Jules Verne külliyatını yeniden basmış olduğunu görünce bu sefer aynı heyecanı oğlum için hissettim. Baştan başlayarak tüm külliyatı alayım dedim ve birincisinden başladım. Doktor Ox’un Deneyi.

Hadise 19. yüzyılda, Avrupa’nın orta yerinde unutulmuş bir kent olan Quiquendone’de geçiyor. Kentin kendi hallerindeki sakinleri o kadar sakindirler ki tehlike arz eden bir kemerin yıkılması bile kendi haline bırakılır. Belediye Başkanı ile yardımcısı saatlerce otururlar ama üç beş cümleden fazlasını konuşmazlar. Polis müdürünün varlığı dahi tartışma konusudur ki kentte çıkabilecek en büyük hadise bir sakinin başka bir sakine sükûnetle: “Sen ne dediğini bilmiyorsun” demesidir.

Şehirde yaşayan bir mucit olan Doktor Ox insanların bu sükûnetlerinden nefret etmektedir. Doktor Ox şehrin elektrikle aydınlatılma işinden sorumludur ve bilimsel deneyler yapmaktadır.

Hikâye özetle böyle. Ben bu hikâyeyi daha önce okumamıştım. Çocukluk yıllarımda okumuş olsaydım bayılırdım eminim. Tabi bu yaşta okuyunca insan aynı duyguları hissedemiyor. İthaki Yayınları tüm külliyatı tanesi 5 liradan satışa çıkarmış. Elimden geldiği kadar hepsini satın almayı düşünüyorum.

Author: mehmet
Mehmet Zeki Dinçarslan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir