Dipsiz Umman [Kemal Deniz]

Malatyalı eğitimci ve yazar Kemal Deniz’in şair yönünü bilmiyordum. Ta ki geçen sene Suriye’de uçağı düşürülen arkadaşım Gökhan’ın şehadetine kadar. Bir gün bir yerde Gökhan için yazılmış bir şiir gördüm Kemal Deniz imzasıyla. “Yiğit akıncı beği Yüzbaşı Gökhan Ertan” diye biten şiir Faruk Nafiz’in Han Duvarları’nda gördüğü dört damla kızıl kan gibi içime işleyince uzaktan tanıdığım şairin ziyaretine gittim. Teşekkür edip ellerine sarıldım. Beni çok sıcak ve candan karşıladı, bir kaç tane kitabını hediye etti. Bu zamana kadar neden daha sık görüşmedik diye hayıflandım bu samimiyetin karşısında.

Bu kitaplardan biri de Dipsiz Umman adlı şiir kitabı. Şairin hece vezni ve serbest yazdığı şiirlerden oluşuyor. Şiir konusunda yorum yapmayı beceremiyorum. Her şiir bir duygudur ve şairin kalbinde kapladığı alanı kendisinden başka hiç kimse bilemez. Serbest vezinli şiirler benim algımın dışında kaldı biraz, şairin duygu atmosferine giremedim. Hece vezni ile yazılmış şiirler ise içinde barındırdığı ezgi sayesinde olacak, tam benlikti. Halk şiiri zaten halkın her seviyesinden insanın anlayıp beğenebileceği bir türdür. İçindeki ezgi alır insanı götürür, bambaşka duyguların kapısını açar. Kitaptaki şu dörtlük binlerce yıldır tüm ozanlarımızın söylediği şiirlere ne kadar benziyor. Sanki Orta Asya’dan bir ozanın elinden bıraktığı saz yıllarca dolaşmış elden ele; kimi zaman Dedem Korkut’un eline geçmiş kimi zaman hudutta bir akıncı beyinin. Şimdi de Kemal Deniz o zincirin halkalarından birisi olarak demiş ki:

Ne etsen Azrail biner dalına
Sonu yok, bağlanma dünya malına
Binersin imamın kollu salına
Üç günlük dünyada, eğilme kırıl…

“Memnun olmaz âdem” diye bir şiir var ki destan gibi:

Yaz olur sıcaktan dertlenir küser
Kış olur soğuktan suratın asar
Güz olur geçimden üzüntü basar
İnsanoğlu memnun olmaz âdemdir

Herkesin gönlünde dertleri saklı
Hepsinin güzeldir kendine aklı
Her kime sorarsan kendisi haklı
İnsanoğlu memnun olmaz âdemdir

Hazırı yemeye dağlar dayanmaz
Kendisi çalışıp malı kazanmaz
Önüne koyduğun aşı beğenmez
İnsanoğlu memnun olmaz âdemdir.

Şiirleri tek tek sayıp buraya alamayacağım fakat bana Âşık Veysel’i hatırlatan ‘Toprağım’ adlı şiir ve insanı Hekimhanlı olmaya özendiren ‘Hekimhan’ şiiri apayrı güzellikteydi.

Ağustos 2011’de Malatya Araştırmaları Derneği Yayınlarının çıkardığı bu kitap 99 sayfa ve değerli hocamız Kemal Deniz imzalı.

Author: mehmet
Mehmet Zeki Dinçarslan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir