Deliler Boşandı [Aziz Nesin]

En sevdiğim Türk yazarlar arasında müstesna bir yeri olan Aziz Nesin ülkemizin yetiştirdiği dünya çapındaki yazarlardan birisi. Mizah öyküleri ile biliniyor fakat öykülerinin fantastik tarafıyla mizahın ötesine geçiyor çoğu zaman. Kafka gibi, Poe gibi farklı bir düşünme şekli var Nesin’in. Kendisiyle çok küçük yaşımda tanışmış olduğum ve birkaç kitap imzalatmış olduğum için çok sevinirim. Kitaplar zamana yenik düşse de ilk okuduğum Aziz Nesin kitaplarının, Hayvan Deyip Geçme ile Anıtı Dikilen Sinek’in yeri bende bir başka. En sevdiğim eseri ise Bir Sürgünün Anıları’dır.

Elimdeki Deliler Boşandı adlı kitap, aynı adı almış olanıyla birlikte 25 adet hikâyeden oluşuyor. Birinci hikâye olan Deliler Boşandı, bir akıl hastanesinden kaçan delilerin, bir şehir devletinin yönetimini ele geçirişlerini anlatıyor. Şehri ele geçiren deliler anayasayı akıllıların işlerinin tam tersini yapmak şeklinde oluştururlar. İnsanların akıllılık addettikleri çoğu şeyin tersini yapa yapa çok güzel bir yönetim oluştururlar fakat yönetimi sürdürmek de akıllılıktır, dolayısıyla bırakmak zorunda kalırlar.

İkinci hikâye olan Müfettiş Geliyor da efsane bir hikâye. Unutulmuş bir devlet dairesine atanan yeni bir müdürün daireyi diriltme çabaları anlatılıyor burada da. Boğaziçi Hastalığı‘nda balıklardan çok bahseden insanlar hicvedilmiş, Dirlik Düzenlik‘te ise sürekli fatura ödeyen bir canlıya dönüşen insanlar. Hasan Bey’in Kitabı Çıktı öyküsünde kitabı yeni çıkan beş parasız bir yazarın ruh hali hikâye edilmiş. Çalınan Tabanca, Maalesef Olmuyor, Domates Peşinde, Hepsi Yapıcı İdi, Kibar Köpek, Pantolon Düğmesi, Eskiler Alayım, Sinekler Olmasa, Satılmıştır, Yalnızlık, Çeviri Hikayeler Romanlar, Çocuk, Erkeklik Yüzünden, Hepimizin Hikayesi, Panayır Kalecisi, Çok Şükür, Vali Beyin Başyazısı, Yerli Mallar’dan Pazen Aldım, Amerikan Eşya Arttırması ve Nasıl Yazıyormuşum her birisi ayrı güzel, güldüren, düşündüren ve güncelliğini yitirmemiş öyküler.

Aziz Nesin’in 1957 yılında yayınladığı bu eserin Adam Yayınları’ndan çıkan 14. baskısı elimde. 1993 yılında yayınlanmış olan bu kitap 162 sayfa.

Author: mehmet
Mehmet Zeki Dinçarslan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir