Bay Düdük [Aziz Nesin]

Aziz Nesin’in bu kitabını yıllar önce okumuştum. Sanırım Nesin’in yazdıklarının çoğunu okumuşumdur. Her zaman hayretle karşıladığım müthiş bir gözlem gücü, bu gözlem gücüyle birleştirdiği yarı masal yarı gerçek absürt ifade şekli ve alttan alta yaptığı hicivler bir kez daha bu yazara olan hayranlığımı artırdı.

Aziz Nesin’i çok erken yaşlarda okuduğum için hayatım boyunca değişik durumlarda hikâyeleri aklıma gelmiştir. Karşılaştığım bir olaya bakarak bir hikâyesiyle arasında bağlantılar kurduğum çoktur. Tabi zamanın geçmesiyle birlikte bazı hikâyeler güncelliğini yitiriyor olsa da genel olarak eskimediğini ve kolay kolay eskiyemeyeceğini söyleyebilirim.

Bir hikâyede o zamanların bir siyasi kişiliğini hicvediyor bu kitapta fakat ben kim olduğunu anlayamadım. Dolayısı ile güncelliğini yitirmiş diyebilirim. Fakat kitaba ismini veren “Bay Düdük” hikâyesi hiç eskimeyen ve ne yazık ki bizim ülkemiz için hiç eskimeyecek bir hikâye. Bir düdükle geçimini sağlayan bir insanın öyküsü. Nasım Hikmetin “akrep gibisin kardeşim şiirini çağrıştırdı bende nedense. İnsanların koyun gibi güdüldükleri bir ülkeden ziyade hür iradeleri ile kendi kararlarını alabilen, olayların içinde figüran değil de aktif birer oyuncu oldukları bir Türkiye hayal ediyorum. Belki Nesin de bunu istemişti fakat göremedi, inşallah ben göreceğim. Başka bir hikâyesinde yanlışlıkla bir devlet dairesinde şapkasını unutan bir adamın şapkanın peşinden geçirdiği bir gününü anlatıyor. Devlet daireleri hicvediliyor. Bugün bir arpa boyu daha ileride olmuş olabiliriz lakin bunun insanların daha çalışkan olmalarından değil de teknolojinin ilerlemesinden kaynaklandığını düşünüyorum. Patronu tarafından sırf kötülük olsun diye kapasitesi yeterli olmadığı halde işçi çavuşluğuna terfi ettirilen ve birkaç gün sora işten çıkarılan amelenin hikâyesi de cidden çok güzeldi. Bir kere çavuş olduğu için bir daha amelelik yapmak istemeyen işçi hayatı boyunca sürünmeye mahkûm oluyor. Ne diyelim, Allah kimseyi gördüğü günden geriye bırakmasın.

Kitap Nesin Vakfı tarafından basılmış, birbirinden güzel 10-12 hikâyeden oluşuyor.

Author: mehmet
Mehmet Zeki Dinçarslan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir