Aşka Dair [Halid Ziya Uşaklıgil]

Halid Ziya Uşaklıgil’in Aşka Dair adlı eseri yazarın hikâyelerinden oluşuyor. Kitap fuarından birkaç tane Türk Klasiği diyebileceğimiz kitaplardan almıştım. Aynı yayınevinden birkaç tane kitap almak en büyük hatam oldu zira eserler çok özensiz bir şekilde basılmış. Aynı sayfada birden fazla yazım yanlışı yakalayabiliyorsunuz. Hiç gözden geçirilmeden doğrudan basılmış. Yarım bırakmam gerekirdi fakat yazarın kalemi beni esere doğru çektiğinden bırakamadım. Aynı şey yazarın Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç kitabında da oldu. Aynı yayınevine ait hatalarla dolu kitap sadece yazarın yeteneği sayesinde kendini okuttu bana.

Kitapta on altı adet hikâye var. Bunlardan iki tanesi çeviri, Andre Theuiret’ten Mavi Kelebekler ile Theodore de Banville’den Kadın Şikâyeti. Diğer hikâyeler Uşaklıgil’in. Hikâye okuyucusu için kolay bir edebi tür olmakla birlikte edebiyatın da en temel yapı taşlarındandır. Hikâye yazmanın roman yazmaktan zor olduğunu söyleyen yazarlar okumuşumdur. Bu açıdan ustalık isteyen bir iş hikâyecilik. Öncelikli tercihim roman olduğu için daha az yer veriyorum hikâyelere, bu kitap da benim için nadir ama güzel örneklerden birisi.

“Arkasından bakarken düşündüm. Düşündüm ki bu Türkoğlu altı asırdan beri türlü rastlantıların kasırgaları önüne düşmüş, bir mücadele dünyasının yarlarında, uçurumlarında, denizlerinde, çöllerinde yuvarlanmıştı. Tarihin bu hırpalanmış yolcusu türlü afet ve bela çukurlarından şan ve şeref tepelerine tırmanmış, dizleri parçalanarak, tırnakları koparak tırmanılan yerlerden bir kaza darbesiyle taşlara çarpa çarpa düşmüş ve daima kalkarak, yeniden dimdik durmaya çalışarak tutunacak bir kaya parçası, yaşanacak bir ağaç kütüğü aramıştı. Ve Yemen çöllerinden Arnavutluk taşlarına, Acem ellerinden Girit sularına kadar altı asırdan beri kumlara, buzlara, denizlere kanını akıta akıta, bol bir kaynağın bitmez tükenmez soyluluğundan her zaman taze bir güçle fışkıran o al kanının garip çizgileriyle kahraman öyküsünü yazmıştı.”

Küçük Hamal, Bir Hüzünlü Anı öyküleriyle bilhassa dikkatimi çeken eserde anlatım çok kuvvetli, tasvirler gerçeğini aratmayacak seviyelere çıkmış, neredeyse gerçek tüm yalınlığı ile okuyucunun önüne serilmiş.

Yayınevinden bahsetmeyeceğim zira dediğim gibi hiç beğenmedim. Siz siz olun bilmediğiniz yayınevinden kitap almayın.

Author: mehmet
Mehmet Zeki Dinçarslan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir