Apartıman Çocukları [Rıfat Ilgaz]

Okuma iptilamım temelinde kitapla fazla aşina bir ortamda büyümüş olmamın yattığını düşünüyorum. Her evde bulunan ve dantellerle, süslü bardaklarla süslenen rafları kitaplar doldururdu bizim evimizde. Babamın siyasetten ekonomiye, hukuktan matematiğe uzanan bir çeşitlilikteki üniversite kitaplarının yanında klasiklerden Michel Zevaco’ya, Bekir Büyükarkın’dan Abdullah Ziya Kozanoğlu’na kadar değişik yazarların kitaplarını da bulundurması çocukluğumu sıkıcılıktan kurtardı diyebilirim.

Kitaplar konusunda hayatımın bir diğer mihenk taşı da amcam Mehmet Beşeri ve onun Kerem Kitabevi’dir. Bizim dükkânın hemen karşısında olan kitabevine gidip bir taburenin üzerinde tüneyerek oradaki kitaplara dalmalarım da çocukluğumun en eğlenceli hatıralarındandır. Çeşit çeşit çocuk kitapları, Serhat Yayınları’nın Jules Verne ve diğer kitapları ile bilhassa Tommiks’ler, henüz okula bile başlamadan elimden geçmişti bu sayede. Bir de kitap fuarları.

Amcamı diğer esnaftan ayıran bir özelliği vardı o da yaptığı işe olan heyecanlı bağlılığı. Benim okuma iptilam onda okuma ve okutma olarak iki farklı şeklide kendini gösteriyordu. İnsanların kitaplara erişebilmeleri için verdiği mücadeleyi bugünün kültür ortamına bakarak daha iyi anlıyorum. ’98 senesinde üniversite için İstanbul’a gidene kadar Malatya’da kitaba erişmek hususunda ciddi zorluklar çektim. O yıllarda yani 84-86 yıllarında her türlü kitabı getirten amcam sadece kitaplarla iktifa etmiyor dönem dönem imza günleri de düzenleyerek yazarları da Malatya’ya getirtiyordu.

Bugün, akranlarıma Aziz Nesin’den, Rıfat Ilgaz’dan, Muzaffer İzgü’den imzalı kitaplarım olduğunu söylediğim zaman şaşırıyorlar. Malatya’ya gelen bunca yazar, adıma imzalı bu kadar kitap. Kimisi zamana yenik düşüp kaybolmuş olsa bile, bir kısmı hâlâ o günlerden hatıra olarak duruyor kitaplığımda.

Kitaplardaki çeşitlilikten bahsetmesem eksik kalır. İlahiyatçısından solcusuna, her fikirden yazarlar gelir, dönem dönem kitap imzalardı. Benim hatırladığım ’86 yılının kitap imza etkinliğinde Aziz Nesin ile birlikte İhsan Süreyya Sırma, Hasan Aksay, Rıfat Ilgaz, Necati Güngör, Demirtaş Ceyhun bulunuyordu.

Bu kadar girişten sonra elimdeki kitaba geçebilirim: Rıfat Ilgaz’ın Apartıman Çocukları. Vaktiyle yazarına imzalatmış olduğum bu kitap zamana yenik düşenlerden. Yeni baskısını bulup eski günleri yâd ederek yeniden zevkle okudum Apartıman Çocuklarını. Apartıman çocukları, memleketin apartımanlaşmaya başladığı bir zaman diliminde bir apartıman sahibi olan bir hacı amca ve kiracılarından oluşan insanları anlatan mizahi bir roman. Türkiye’nin bu döneminin şahitleri kitabı okurken eminim çok şey bulacaklardır kendilerinden. Köylerden kente göç eden insanların, kapıcı olarak sığınacak bir göz buldu diye sevinen köylülerin, memur maaşını yetiştirmeye uğraşanlarla keyfine diyecek olmayanların, ev sahiplerinin ve kiracıların en çok da çocukların 80’lerin başındaki panoraması. Hepsinin içinde müthiş bir dozda yedirilmiş mizahla birlikte okuyucuya sunulan harika bir roman. Elimdeki bu 300 sayfalık kopya, İş Bankası Yayınlarından çıkmış. Ruhun şad olsun Rıfat Ilgaz.

Author: mehmet
Mehmet Zeki Dinçarslan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir