Anadolu’da Türk Varlığı

Televizyon dizileriyle de olsa tarihimize olan ilgimiz artıyor. Tabi, televizyon vasıtasıyla öğrendiğimiz bilgiler gerçeği tam olarak yansıtamayacağı için güncellemek gerekiyor. Yayında Osmanlı Devleti’nin kurucusu Ertuğrul Gazi’nin hayatını anlatan bir dizi var. Ertuğrul Gazi’nin ve Kayı boyunun Anadolu’daki ilk varlıkları 1200’lü yıllar. Bu tarihlerde Anadolu’da hâkim olan devlet Anadolu Selçukluları. Bu devletin hükümdarları, Büyük Selçuklu devletinin kurucusu olan Selçuk’un torunları, diğer devletin hükümdarları ile amcazadeler.

Anadolu’da ilk Türk varlığı 1015-1020 yıllarına kadar gidiyor. Günümüzden bin yıl kadar önce Selçuk Ata’nın torunları Çağrı ve Tuğrul Beyler Anadolu’ya keşif seferleri düzenliyorlar. Bu tarihlerde burada Bizans devleti hâkim. Ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesi’nde o zamanlar küçük Ermeni prenslikleri var ve kaleler sık sık Bizans ile Ermeni beyleri arasında el değiştiriyor. Türkler Anadolu’ya girdikten sonra durum değişiyor. Türk beyleri yavaş yavaş Anadolu içerisinde fetihlere başlıyorlar. Afşin, Porsuk, Artuk gibi beylerin isimlerine yabancı değiliz, fethettikleri yerlere isimlerini vermişler. Bizans Devleti’nin Türk tehdidini bertaraf etmek için girişimleri oluyor, yer yer zaferler kazanıyorlar Türk güçleri karşısında ki 1071 yılında hepimizin bildiği Malazgirt Savaşı neticesinde Bizans’ın geriye çekilmesi, Türk fetihlerinin Anadolu’nun batısına kadar yayılması başlıyor.

Danişmend Gazi, Mengücek Bey, Süleyman Şah gibi beyler fetih hareketlerine girişip ufak çaplı beylikler kuruyorlar. Danişmendliler uzun süre Malatya’ya hâkim olan bir beylik. Süleyman Şah ise Selçuklu Sultanları ile amcazade olduğu için daha avantajlı bir konumda devlet kurmak için. Malatya iki büyük güç arasında kalıyor. Büyük Sultan Kılıçarslan Malatya’yı kuşatıyor almak için fakat Haçlı ordularının Anadolu’ya girişi ile birlikte kuşatmayı kaldırdığı gibi Danişmendlilerle birlik oluyor düşmana karşı. Neticede haçlılar gibi ortak bir düşman varken kendi aralarında savaşmaları mantıksız.

Uzun yıllar Haçlı seferleri ile uğraşmak zorunda kalıyor Anadolu Selçukluları. Kahraman komutan Kılıçarslan’ın haçlılar karşısındaki mücadelesi Türk Tarihi’nin altın sayfalarıdır. Bu denli bir yiğitliğe az şahit olmuştur dünya tarihi. İnşallah başka yazılarda bu savaşlardan da bahsedeyim.

Haçlı tehdidi uzun yıllar sürüyor Anadolu’da. Sert kayaya çarpan haçlılar yeri geliyor gemilerle Anadolu’nun etrafından dolaşarak direk Kudüs’e varmaya çalışıyorlar, yeri geliyor Kudüs yerine İstanbul’u tercih ediyorlar işgal için.

Anadolu’da karışıklıklar bir türlü bitmek bilmiyor Anadolu Selçuklu döneminde. Haçlı seferlerinden sonra taht kavgaları uzun zaman alıyor. 13. Yüzyılın ortalarına geldiğimizde ufukta Moğol tehdidi görünüyor.

Ertuğrul Gazi’yi anlatayım dedim, söz biraz uzadı sevgili dostlar. İnşallah yarın devam edeyim.

Author: mehmet
Mehmet Zeki Dinçarslan