Altenburg’un Ceviz Ağaçları [André Malraux]

Altenburg’un Ceviz Ağaçları aslında tam olarak bir roman değil. Yazılmış ve fakat kaybolmuş bir romanın kalıntıları. André Malraux, aslında Melekle Savaş adlı bir roman yazmış fakat bu roman ikinci dünya savaşı sırasında Gestapo’nun eline düşmüş ve yok edilmiş. Yazar sonrasında elinde kalan notları mı birleştirmiş, aklında kalanların bir kısmını yeniden mi yazmış bilmiyorum. Elimde bulunan metnin yarım kalmış olduğunu söylemeseydi Tahsin Yücel, romanın hemen başında, ben de fark etmeyecektim yarım kalmış olduğunu. Bu arada, evet, çeviriyi, çok saygı duyduğum, Tahsin Yücel yapmış. Nur içinde yatsın.

Roman -ya da parçalar- birkaç farklı dönemde geçiyor. 1940 yılında bir esir kampında anlatıcı, 1900’lerin başında Enver Paşa’ya danışmanlık yapan anlatıcının babası, daha sonra Enver Paşa’nın Turan hayalinin olabilirliğini araştırmak için Orta Asya’yı karış karış dolaşan yine anlatıcının babası, Turan’dan ümidini keserek memleketine dönen ve birinci dünya savaşına katılan yine anlatıcının babası.

“Entelektüel biri kitapsız edemeyen kişi değildir yalnız, yaşayışını çok basit bile olsa bir düşünceye bağlayıp ona göre düzenleyen kişidir. Çevremdekilere gelince, onlar binlerce yıldan beri günübirlik yaşıyor.”

Osmanlı tarihinin önemli bir dönemi de anlatı ile kesişiyor. 2. Abdülhamit dönemi, bu dönemde halifeliğin yeniden canlandırılması ve padişah tarafından bir koz olarak kullanılmak üzere hazırlanması yazarın anlatısında yer buluyor kendine.

“Peki, insanı tanımak nedir? diye sorulsaydı hepsi de, alçakgönüllülükle aynı yanıtı verirdi: Yapılanlar karşısında şaşırmayacak duruma gelmek.”

180 sayfalık bu kitabı Sel Yayıncılık basmış.

Author: mehmet
Mehmet Zeki Dinçarslan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir