Acil Kotası Dolu

Başkanlık sistemi/sistemlerinden bahsedecektim ama araya acil bir mevzu almak zorunda kaldım. Hastanelerin acil kotası olayı. Bilmiyorum fark eden olmuş mudur? Ben bir iki dostumdan duydum fark etmeyenler için buraya da taşıyorum. Acil muayene ihtiyacınız için özel hastanelerin acil bölümlerine müracaat ettiğiniz zaman kapıdan çevrilme ihtimaliniz var. Sebebi (ya da bahanesi) acil kotalarının dolu olması durumu. Bir ağabeyim geçenlerde ani bir rahatsızlığı için özel bir hastanenin acil bölümüne başvuruyor ve bu durumla karşılaşıyor. Ne yapacağım peki sorusu üzerine de ücretle muayene olabileceği ve ardından da her tetkik için ayrıca ödeme yapacağı cevabını alıyor. Tansiyon ölçtük tansiyon ölçme parası, kan aldık tahlil parası, sırtını dinledik stetoskop harcı… İnsan sağlığı zaten özel mantıkla pek dikkate değer bir şey değil. Önemli olan hastanın kaç para getireceği.

Durum hakkında bilgi almak için sektörle ilgili arkadaşları aradım. Özel hastanelerin suiistimallerinin önünü kesmek için Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenmiş bir uygulamaymış bu. Özel hastaneler malumunuz, para kazanmak için her yolu deniyorlar. Şehir efsanesi değil gerçek, hastanede yatmayan hastanın yatıyor gösterilmesi, ihtiyaç olmadan yapılan tahlil ve tetkikler, belki hiç gereği yokken yapılan ameliyatlar. Etik konusunda dikkatli olanları tenzih ediyorum fakat ne yazık ki bu dediklerim ve belki daha da fazlası çok yaygın. Bu kota uygulamasının sebebi de acil hastalarının poliklinik hastası gibi gösterilmelerinin önüne geçmekmiş.  Sebebi ne olursa olsun nihayetinde mağdur olan bizim zavallı insanlarımız oluyor.

Domuz gribi ya da gerçek adı her ne ise bir grip vakası ile karşı karşıya olduğumuz bir gerçek. Acaba bu gribin yayılmasında özel hastanelerin payı var mı diye düşünmeden edemiyor insan. Kapıdan çevrilen kaç tane hastanın tedavi süresi bu yüzden uzadı? Kaç hasta bu uzama yüzünden bu virüsle tanıştı? İstatistiğini yapmak mümkün değil ama bu mantıkla hareket ediliyorsa durum gerçekten de çok vahim.

Hastanelerin illa ki bu durumla ilgili bir bahaneleri vardır. Belli bir acil muayene sayısından fazlasının kendilerine zarar olarak döndüğünü, ticari işletme olarak bu zararı karşılayamayacaklarını filan söyleyeceklerdir fakat acil bölümünün karlılığı ile genel karlılık karşılaştırıldığı zaman ortaya orantısız bir karlılık çıkacak. Diğer bölümlerden para kazanıyorsunuz zaten, acile gelen hasta gecenin bir vaktinde derdinden gelmiştir, zorundan gelmiştir oraya. Hastayı, garibi, zorda olanı kapıdan çevirmek nedir? Bizim kültürümüze uygun mudur bu durum?

Özel hastanelerin gelen her hasta ile ilgilenmeleri gerekir. Velev ki para kazandırmıyor olsun. Adınız hastaneyse (eski zamanlarda şifahane) hastalara bakmak zorundasınız. Kota bahanesiyle geri çevrilen hastaların günahını almamak lazım. Buradan okuyuculara “Aman dikkat edin, gece vakti hastalanmayın yoksa acil kotasına takılırsınız” demek istemiyorum. Bu sorun çözülmeli.

Author: mehmet
Mehmet Zeki Dinçarslan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir