Abid ile Yalaka

Yalakalık, modern çağın ibadetlerinden birisi, belki de en birincisidir. İnsanlar Allah’a, Tanrı’ya ya da Buda’ya yapmadıkları ibadetleri güç odaklarına ve merkezlere yaparak tatmin duygularını yükselttikleri gibi ölümden sonra karşılarına çıkacak olan ya da beklentisi içerisinde oldukları iyilikleri bu dünyadayken edinme güdüsüyle hareket etmiş olurlar. İbadetlerin dünyada görünür bir karşılığı yokken yalakalık çoğu zaman müspet edinimlerle nihayetlenir. Yalaka kişi yalakalık yaptığı kişinin yapılan yalakalıktan haberi olsun ya da olmasın vazifesini sürdürür. Bu durum, yalakalık ve ibadet arasındaki farklardan birisidir. 

İbadet ederken, ibadet edilenin, mabudun, yapılan ibadetten haberdar olduğu düşünülür. Fakat yalakalıkta, yalakalık yapılanın yapılan yalakalıktan haberdar olması şart değildir. Yalakalık esnasında çevrede bulunanların bundan haberdar olmaları ameliyenin gerçekleşmesi için yeterlidir. İbadetle yalakalık arasındaki bir diğer fark da burada ortaya çıkar. 

İbadetlerin gizli yapılması makbulken yalakalıkların açıktan açığa, göstere göstere yapılması gerekir. Bazı durumlarda dini ibadetlerle yalakalığın kesiştiğini de gözlemleyebilirsiniz. Gizli yapılması gereken ya da gizli yapılmasının gerektiğini düşündüğünüz ibadetlerin, yalakalık yapılan makamın bu ibadetlere verdiği kıymet oranınca açıktan yapılıyor olduğu da gözlemlenen bir şeydir. Sadakanın göstere göstere verilmesi, kılınan namazın Allah dışında şahidi olmayacaksa olana kadar bekletilmesi, namaz hazırlıklarının uzatıldıkça uzatılması ibadetlerin gösterilmesi için verilen çabalara örnek olarak gösterilebilir. Burada, ibadet edilenin Allah değil de gözüne hoş görünmek istenen makam olduğu açıktır dolayısı ile yapılan ibadet Allah’a değil yaranılmak istenene yapılıyordur. 

Makam hırsı, mal hırsı ya da benzeri edinimlerin hırsı insanları çeşitli güç odaklarının çevresinde dolaşmaya iter. Dünyada, bu bahsettiğim güç odaklarından çok sayıda bulunmaktadır. Bu odakların ellerinde olan ve menfaat metaı olarak değer kazanan şeyler dağıtılırken adaletten çok yakınlık kriteri önem kazanmaktadır. Odak büyüdükçe, yakınlığın kriteri de değişip, muğlaklaşmaktadır. Küçük bir toplulukta, lidere yakınlık gibi belirgin bir yol odaktan faydalanmak için yeterliyken büyük topluluk ve organizasyonlarda işin rengi değişir ve izlenmesi gereken yol belirsiz bir hale gelir. Bu durumda, odağa yaklaşıp menfaat temin etmek isteyenler ruhlarındaki şeytanın göstereceği bin bir değişik yolun yolcusudur artık. 

İbadet, yaratıcıya olan bağlılık beyanıyken yalakalık, menfaat devşirilmek istenen güç odağına olan bağlılık beyanıdır. Gidiş yolları ve uygulamalar çoğu yerde paralellik gösterirken amaç noktasında birbirlerinden ayrılırlar. Abid, Allah’ı överken yalaka lideri över. Abid, Allah’tan beklerken yalaka liderden bekler. Abid, dünyada bir şey beklemezken yalakanın tüm beklentisi dünyadır. Abidi geceleri akıbet korkusu uyutmazken yalakayı uyanık tutan hırsıdır. Abid için temel kelime ihlasken, yalaka için temel kelime menfaattir. 

Dünya yüzlerce yıldır yalakalara ve abidlere ev sahipliği ediyor. İletişim kanalları bu seviyelere ulaşana kadar her iki tür insan da gözlemlendi hemcinsleri tarafından. Bugün, iletişim kanallarının bu denli artması abidlerin sayısını belki değiştirmedi fakat yeni bulunan her teknoloji yalakalara yaradı. Sosyal medyalardan ekranlara kadar her yer, şeytanın aklına gelmeyecek kendini belli etme çabalarıyla doldu ve taşıyor artık. 

20 Ağustos 2020 Net Haber yazım

Author: mehmet
Mehmet Zeki Dinçarslan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir