1983-93 Yılları Arasında Türk Siyasal Hayatında Anavatan Partisi ve Turgut Özal’ın Partideki Rolü [Sami Zariç]

Sevgili mesai arkadaşım Sami Zariç’in büyük bir nezaketle imzalayarak bana hediye ettiği eserini nihayet okudum. Kitap, adından da anlaşılacağı gibi Turgut Özal’ın Anavatan Partisi içerisindeki rolünü anlatıyor. Tabi ki Özal’ın partisindeki rolü sadece bir örnek. Esas Türk siyasal hayatında liderlik kavramının etkileri. Biliyoruz ki bizim siyasi tarihimizde onlarca siyasi parti kurulmuştur fakat bunların hepsi de liderleriyle bilinir. Önemli olan siyasi partiden ziyade o partinin başındaki isimdir. Siyasi parti liderleri ölmedikleri sürece kolay kolay partilerinin başından ayrılmazlar. Rahmetli Erdal İnönü ani bir kararla siyaseti bırakıp partisinin başından ayrıldığında, ölüm ya da cumhurbaşkanı seçilmek dışında parti başkanlığından ayrılarak farklı bir şey yapmış olduğunu söylemişti esprili olarak. Espri tam on ikiden vuruyor bizim siyasi yapımızı. Partilerde parti içi demokrasi olmadığı için liderler ancak ve ancak kendilerine aşırı bir şekilde bağlı olan tiplerden oluşturuyorlar parti yönetimlerini ve başarı-başarısızlık kavramlarından azade bir şekilde varlıklarını sürdürüyorlar. Günümüzde de değişiklik yok. İktidar partisine en yakın olan partilerin başlarındaki isimler onlarca seçim mağlubiyetine rağmen koltuklarını bırakmadıkları gibi ölmeden de bırakacakmış gibi durmuyorlar. Bu da demokrasinin işlerliğine menfi tesir ettiği gibi yanlış kararların ve başarısızlıkların da siyasette mükâfatlandırıldığı bir sisteme sebep oluyor.

Zariç’in eseri dört ana bölümden oluşuyor. Araştırmanın konusu ve amacından bahsedilen birinci bölümden sonra siyasi partilerde lider egemenliğiyle ilgili detaylı bilgiler veriliyor. Üçüncü bölüm Anavatan Partisi ve Turgut Özal’a ayrılmış. Özal’ın yaşam öyküsü, Anavatan Partisi’nin kuruluşu, seçim sonuçları, Özal’ın kişisel özellikleri ve partideki rolü uzun bir şekilde bu bölümde anlatılıyor. Bölümün sonunda Özal sonrası ANAP liderlerine ve Özal’ın liderlik vasıflarında da kısaca değiniliyor. Son bölümde ise çalışmanın kısa bir değerlendirilmesi yapılıyor.

1983-93 Yılları Arasında Türk Siyasal Hayatında Anavatan Partisi ve Turgut Özal’ın Partideki Rolü kapsamlı bir şekilde isminin özetlediği konu hakkında bilgiler veren değerli bir araştırma-inceleme eseri. Sami Zariç’in çalışması Hiperyayın tarafından basılmış.

Author: mehmet
Mehmet Zeki Dinçarslan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir